Een Vlaamse bejaarde in een vzw-rusthuis betaalde 49,96 euro per dag in 2013. Vijf jaar eerder betaalde hij 42,50 euro. Dat schrijft De Tijd op basis van een studie van de bank Belfius over de rusthuizen.

Door de hoge prijzen komen almaar meer bejaarden niet rond met hun pensioen, dat gemiddeld 1200 euro bedraagt. Wie in een rusthuis verblijft, betaalt al snel 1500 euro per maand.

Volgens de krant geven de dagprijzen een vertekend beeld omdat ze geen rekening houden met medicatie, de was of een bezoek aan de kapper. Sommige rusthuizen nemen ook bepaalde diensten, bijvoorbeeld een televisieabonnement, op in de dagprijs, terwijl andere die afzonderlijk factureren.

Prijsverschil per regio

Bovendien is het ene rusthuis het andere niet. De dagprijzen kunnen sterk variëren op basis van locatie en het type kamer. In en rond Antwerpen en Mechelen zijn de prijzen het hoogst, in het Waasland en de streek rond Tielt zijn ze het laagst. Het verschil loopt op tot 7 à 8 euro. De bouwgrond is een van de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden. Daarnaast is een tweepersoonskamer goedkoper dan een eenpersoonskamer.

Renaat Van Der Stock van Belfius benadrukt in de krant dat de bank enkel de gemiddelde dagprijzen heeft berekend van de vzw-rusthuizen. "Voor de commerciële en de OCMW-instellingen kennen we échte gemiddelde dagprijs dus niet", zegt Van Der Stock.

De Vlaamse administratie, die sinds kort bevoegd is voor de rusthuizen, erkent het probleem en zoekt een oplossing.

Volgens Johan Steenackers, redacteur bij Moneytalk, moet je 27 jaar lang honderd euro per maand opzijleggen als je tien jaar in een rusthuis wil kunnen verblijven.

Een Vlaamse bejaarde in een vzw-rusthuis betaalde 49,96 euro per dag in 2013. Vijf jaar eerder betaalde hij 42,50 euro. Dat schrijft De Tijd op basis van een studie van de bank Belfius over de rusthuizen. Door de hoge prijzen komen almaar meer bejaarden niet rond met hun pensioen, dat gemiddeld 1200 euro bedraagt. Wie in een rusthuis verblijft, betaalt al snel 1500 euro per maand. Volgens de krant geven de dagprijzen een vertekend beeld omdat ze geen rekening houden met medicatie, de was of een bezoek aan de kapper. Sommige rusthuizen nemen ook bepaalde diensten, bijvoorbeeld een televisieabonnement, op in de dagprijs, terwijl andere die afzonderlijk factureren. Bovendien is het ene rusthuis het andere niet. De dagprijzen kunnen sterk variëren op basis van locatie en het type kamer. In en rond Antwerpen en Mechelen zijn de prijzen het hoogst, in het Waasland en de streek rond Tielt zijn ze het laagst. Het verschil loopt op tot 7 à 8 euro. De bouwgrond is een van de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden. Daarnaast is een tweepersoonskamer goedkoper dan een eenpersoonskamer. Renaat Van Der Stock van Belfius benadrukt in de krant dat de bank enkel de gemiddelde dagprijzen heeft berekend van de vzw-rusthuizen. "Voor de commerciële en de OCMW-instellingen kennen we échte gemiddelde dagprijs dus niet", zegt Van Der Stock. De Vlaamse administratie, die sinds kort bevoegd is voor de rusthuizen, erkent het probleem en zoekt een oplossing.Volgens Johan Steenackers, redacteur bij Moneytalk, moet je 27 jaar lang honderd euro per maand opzijleggen als je tien jaar in een rusthuis wil kunnen verblijven.