Wat betekenen de verlaagde roamingkosten voor jou?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

De roamingkosten zijn onlangs weer flink gedaald. Daardoor betaal je nu veel minder voor bellen, sms’en en mobiel surfen in de hele Europese Unie.

Tegen 15 juni 2017 zijn de hoge roamingkosten in de Europese Unie definitief voorbij. Vanaf dan hoef je niet meer bij te betalen wanneer je belt, sms’t of mobiel surft in een ander land van de Europese Unie. In de hele Europese Unie betaal je dan niet meer dan wat je in eigen land betaalt. Dat zal overigens ook zo zijn in Noorwegen en IJsland.

De afgelopen jaren werden de Belgische providers al meermaals verplicht hun kostprijs voor roaming systematisch af te bouwen. Ook sinds 30 april gelden nieuwe tarieven voor wie belt, een sms verstuurt, surft met zijn smartphone of tablet, en een oproep of een sms ontvangt in een ander EU-land.

Wat betekenen de verlaagde roamingkosten voor jou?
© .

Zo beheers je je roamingkosten

In afwachting van een volledige afschaffing van roamingkosten in de Europese Unie doe je er goed aan de dataroamingfunctie op je smartphone of tablet uit te schakelen wanneer je niet op internet surft. Zo vermijd je dat het toestel automatisch verbindingen maakt en je op kosten jaagt.

Houd ook rekening met het waarschuwingsbericht dat je ontvangt wanneer je 80 procent van je datalimiet voor roaming bereikt hebt. Standaard is die grens vastgelegd op 50 euro (je krijgt dus een bericht wanneer je al voor 40 euro verbruikt hebt), maar je kunt dat bedrag door je operator laten aanpassen.

Nog een tip: vraag de thuisblijvers je niet te bellen, maar wel te sms’en. Dat kost je niets. Weet wel dat je voor uitgaande tekstberichten nog altijd maximaal 2,42 eurocent extra betaalt. Vergeet ten slotte niet dat de tarieven voor bellen, sms’en en mobiel surfen buiten de Europese Unie, Noorwegen en IJsland nog altijd veel hoger liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content