Het Volkswagen-concern moet onmiddellijk stoppen met de verkoop en distributie van auto's die zijn uitgerust met uitstootverbloemende software. Dat eisen consumentenorganisaties uit 31 Europese landen vrijdag in een brief aan de nieuwe Volkswagen-baas Matthias Müller.

Volkswagen moet verder volledig open zijn over welke merken en types het gaat, eisen de consumentenclubs, waaronder Test-Aankoop.

Een terughaalactie moet volledig worden betaald door het Duitse concern, waarbij auto-eigenaren grondig moeten worden geïnformeerd, zo staat in de brief.

Als blijkt dat de voertuigen na de terughaalactie meer brandstof verbruiken of minder waard zijn geworden, dan willen de consumentenorganisaties dat Volkswagen de eigenaren compenseert. Eventuele rechtszaken zou Volkswagen 'constructief' tegemoet moeten treden. (Belga/BO)

Het Volkswagen-concern moet onmiddellijk stoppen met de verkoop en distributie van auto's die zijn uitgerust met uitstootverbloemende software. Dat eisen consumentenorganisaties uit 31 Europese landen vrijdag in een brief aan de nieuwe Volkswagen-baas Matthias Müller. Volkswagen moet verder volledig open zijn over welke merken en types het gaat, eisen de consumentenclubs, waaronder Test-Aankoop. Een terughaalactie moet volledig worden betaald door het Duitse concern, waarbij auto-eigenaren grondig moeten worden geïnformeerd, zo staat in de brief. Als blijkt dat de voertuigen na de terughaalactie meer brandstof verbruiken of minder waard zijn geworden, dan willen de consumentenorganisaties dat Volkswagen de eigenaren compenseert. Eventuele rechtszaken zou Volkswagen 'constructief' tegemoet moeten treden. (Belga/BO)