Amper 1 op de 5 winkeliers rondt kasticket af op 0 of 5 eurocent

© Thinkstock

Handelaars die een kassaticket tot de dichtstbijzijnde 0 of 5 eurocent afronden, zijn een minderheid. Dat blijkt uit een bevraging van middenstandsorganisatie NSZ.

Uit de bevraging van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 441 handelaars in ons land blijkt dat amper 19 procent de wettelijke regel van het afronden toepast. De meeste handelaars zijn wel op de hoogte van de afrondingsregels, maar in de praktijk gebeurt het afronden relatief weinig.

“Negentien procent is weliswaar een pak meer dan bij een gelijkaardige bevraging begin april van dit jaar (toen 10 procent, red.), maar nog steeds erg weinig”, stelt het NSZ vast.

Nochtans was de vraag naar het afronden erg groot bij de kleinhandel, merkt de middenstandsorganisatie op, want afronden brengt mee dat de rosse centjes van 1 en 2 eurocent minder circuleren, zowel bij de handelaar als bij de consument.

De mogelijkheid om het kassaticket af te ronden naar het dichtstbijzijnde veelvoud van 5 cent, bestaat al sinds 2014. Het was aanvankelijk de bedoeling om het gebruik van muntjes van 1 en 2 eurocent te laten uitdoven. Maar de maatregel gold in eerste instantie enkel voor cashbetalingen, wat voor verwarring zorgde bij de consument. Daarom werd sinds begin dit jaar de afrondingsmogelijkheid uitgebreid naar elektronische betalingen.

Toch is de maatregel nog geen doorslaand succes. NSZ verklaart dit doordat veel consumenten ten onrechte denken dat de afrondingsregels in hun nadeel zijn, waardoor veel handelaars aarzelen om ze toe passen. Ook het feit dat pas sinds 8 januari 2016 de afrondingsregels ook voor elektronische betalingen gelden en voordien enkel op cashverrichtingen, zorgt ervoor dat handelaars van in het begin niet afrondden om discussie aan de kassa te vermijden.

“Eigenlijk komen die afrondingsregels vijf jaar te laat”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Consumenten betalen steeds meer elektronisch en hebben dus geen last van te veel rosse muntjes in hun portefeuille.”

Volgens gegevens van het NSZ nam het totaal aantal elektronische betalingen dit jaar met 7 procent toe. Van alle betalingen (cash of elektronisch) gebeurt 35 procent via een betaalkaart en 65 procent in cash geld. “Bij elektronische betalingen heeft afronden op zich weinig zin, toch niet als het de bedoeling is om het gebruik van de allerkleinste muntjes in te perken”, luidt het.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content