Zo gebruikt u uw bankkaart op reis

Wie geld van de gratis KBC-Basisrekening wil afhalen, zoekt het best een KBC-automaat op. De kosten om geld uit de muur te halen bij een andere bank dan KBC gingen op 1 september maal 2,5; van 20 naar 50 cent per keer. © Getty Images
Roel Van Espen medewerker Trends

In het buitenland kunt u tientallen euro’s besparen door de juiste betaalkaart te gebruiken. Maar ook de manier waarop u die kaart gebruikt tijdens uw vakantie, kan een flinke slok op de borrel schelen.

We reizen steeds meer zonder cash op zak. Voor wie binnen de eurozone blijft, is geld afhalen of betalen met een gewone debetkaart in het merendeel van de gevallen immers gratis. Maar hebt u een gratis zichtrekening, dan ontsnapt u meestal niet aan extra kosten. Veel banken rekenen dan een vergoeding aan wanneer u geld afhaalt aan een bankautomaat van een andere financiële instelling. De kosten kunnen oplopen tot 50 cent per transactie.

“Het aantal banken dat een kosteloze zichtrekening aanbiedt in combinatie met gratis geld afhalen aan een andere automaat, slinkt zienderogen”, zegt Wouter Vanderheere van de financiële vergelijkingssite TopCompare.be. “Sinds dit jaar heeft bijvoorbeeld ING geldopvragingen betalend gemaakt, en bij Belfius en KBC is dat al langer zo.” Betalen met een kredietkaart is sowieso altijd gratis binnen de eurozone. Maar het gemiddelde prijskaartje voor een geldafhaling met diezelfde kredietkaart is dan weer 5,16 euro (zie tabel).

Buiten de eurozone

De situatie is complexer voor wie naar een land afreist waar een andere munteenheid dan de euro gebruikt wordt. “Wie daar betaalt met de kaart, is het goedkoopst af met een kredietkaart”, merkt Wouter Vanderheere op. “Per 100 euro die je betaalt, bespaar je gemiddeld 90 cent door voor deze kaart te kiezen. Je hoeft dan meestal louter wisselkoerskosten te betalen. Bij een gewone bankkaart komen er buiten de eurozone doorgaans nog extra kosten bij.”

Vreemd genoeg is de situatie net omgekeerd als u hier geld opvraagt aan een bankautomaat. Voor zo’n transactie is het dan ook aangeraden uw debetkaart te gebruiken. TopCompare.be berekende dat u zo gemiddeld 1,7 euro bespaart voor elke 100 euro die u uit de muur haalt. “Toch moeten we hier een belangrijke kanttekening bij maken”, stelt Wouter Vanderheere. “Bij sommige banken is het voordeliger je kredietkaart te gebruiken als je grote bedragen wilt afhalen.”

Al vanaf 150 euro

Bij BNP Paribas Fortis is het bijvoorbeeld interessanter uw kredietkaart boven te halen bij geldafhalingen vanaf duizend euro. Dat komt omdat banken doorgaans een andere formule hanteren bij de berekening van de kosten voor geldopvragingen met een kredietkaart. Bij Crelan is het zelfs al voordeliger vanaf een afhaling van 150 euro uw bankkaart in te ruilen voor een kredietkaart. U doet er dus goed aan de tarieven van uw bank te raadplegen alvorens u op reis vertrekt.

Een berekening van TopCompare.be leert dat wie tijdens een vakantie van veertien dagen buiten de eurozone elke dag 50 euro afhaalt met de gewone bankkaart, gemiddeld 57,4 euro betaalt. Wie elke twee dagen 100 euro opvraagt, betaalt slechts 35,7 euro. Wie tijdens diezelfde reis twee keer 350 euro afhaalt, ziet het prijskaartje nog verder dalen tot 20 euro. En omdat voor zulke grotere bedragen de kredietkaart mogelijk interessanter is dan de debetkaart, kunnen de kosten nóg lager uitvallen.

Zo gebruikt u uw bankkaart op reis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content