De gasprijs schommelt op de internationale markt rond de 4 dollar per miljoen Btu (British thermal unit). Die prijs blijft dalen, doordat het gasaanbod de vraag veruit overtreft. Dat uw gasfactuur toch elk jaar in de hoogte gaat, is een gevolg van verschillende factoren.

Ten eerste is gas moeilijk transporteerbaar. Zelfs als de gasprijs in de Verenigde Staten - waar de bodem rijk is aan gas - een dieptepunt bereikt, heeft dat weinig gevolgen voor ons. Europa zal in 2015 maar liefst 60 procent van zijn verbruik moeten invoeren.

Zijn belangrijkste leveranciers zijn Algerije en Rusland, die zeker niet de goedkoopste landen zijn. Hun tarieven zijn afgestemd op de olieprijzen - een gevolg van de historische koppeling tussen de olie- en de gasproductie. Die productie is vandaag losgekoppeld, maar de prijzen worden nog altijd op dezelfde manier berekend. Bovendien is de gasprijs maar een element van uw gasfactuur. Op een factuur van 1500 euro bedraagt het aandeel van het gas en het gastransport 867 euro. De distributie kost 310 euro, de belasting bedraagt 63 euro en de btw 260 euro. De distributiekosten en de belasting kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. De prijs op uw factuur hangt ook af van uw distributeur. Goedkoop gas is in Europa dus niet meteen voor morgen. (KH)

De gasprijs schommelt op de internationale markt rond de 4 dollar per miljoen Btu (British thermal unit). Die prijs blijft dalen, doordat het gasaanbod de vraag veruit overtreft. Dat uw gasfactuur toch elk jaar in de hoogte gaat, is een gevolg van verschillende factoren. Ten eerste is gas moeilijk transporteerbaar. Zelfs als de gasprijs in de Verenigde Staten - waar de bodem rijk is aan gas - een dieptepunt bereikt, heeft dat weinig gevolgen voor ons. Europa zal in 2015 maar liefst 60 procent van zijn verbruik moeten invoeren. Zijn belangrijkste leveranciers zijn Algerije en Rusland, die zeker niet de goedkoopste landen zijn. Hun tarieven zijn afgestemd op de olieprijzen - een gevolg van de historische koppeling tussen de olie- en de gasproductie. Die productie is vandaag losgekoppeld, maar de prijzen worden nog altijd op dezelfde manier berekend. Bovendien is de gasprijs maar een element van uw gasfactuur. Op een factuur van 1500 euro bedraagt het aandeel van het gas en het gastransport 867 euro. De distributie kost 310 euro, de belasting bedraagt 63 euro en de btw 260 euro. De distributiekosten en de belasting kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. De prijs op uw factuur hangt ook af van uw distributeur. Goedkoop gas is in Europa dus niet meteen voor morgen. (KH)