Vandaag zendt Tommelein hierover een brief naar de ­Nationale Bank om formeel advies te vragen, schrijven de kranten van Mediahuis.

"Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen", zegt Tommelein. "Dat mag geen voorrecht zijn voor wie ­financiële steun van zijn familie krijgt."

De banken doen echter almaar moeilijker over leningen voor meer dan tachtig procent van de koopsom van een woning. Vanaf eind mei moeten ze op dat vlak zelfs nog een pak strenger worden. De Nationale Bank vreest namelijk dat de banken in problemen kunnen komen door een teveel aan riskante woonleningen, schrijven ook De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag.

Toen dit in februari bekendraakte, sloeg de bouwsector alarm. Om daar iets aan te doen, heeft minister Bart Tommelein banken en verzekeraars samen aan tafel gebracht. Uiteindelijk hebben een aantal verzekeringsmaatschappijen gezegd dat ze mee in zee willen gaan door ­ofwel een kredietverzekering, ofwel een waarborg aan te bieden.

De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank: die zal moeten ­beslissen of de banken in dit systeem mogen stappen. Volgens de Confederatie Bouw zou het plan jaarlijks zowat 2.000 gezinnen kunnen helpen.

Reactie Geert Noels: 'Dit drijft de prijzen op'

In De Ochtend reageert econoom Geert Noels van Econopolis kritisch op het voorstel. 'Het zal wel goed bedoeld zijn, maar dit drijft de prijzen op van huizen die anders minder duur zouden zijn', legt hij uit. 'De winnaars zijn de banken en de huiseigenaars, en niet de jonge mensen.'

Vandaag zendt Tommelein hierover een brief naar de ­Nationale Bank om formeel advies te vragen, schrijven de kranten van Mediahuis. "Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen een eigen woning kunnen kopen", zegt Tommelein. "Dat mag geen voorrecht zijn voor wie ­financiële steun van zijn familie krijgt." De banken doen echter almaar moeilijker over leningen voor meer dan tachtig procent van de koopsom van een woning. Vanaf eind mei moeten ze op dat vlak zelfs nog een pak strenger worden. De Nationale Bank vreest namelijk dat de banken in problemen kunnen komen door een teveel aan riskante woonleningen, schrijven ook De Morgen en Het Laatste Nieuws donderdag. Toen dit in februari bekendraakte, sloeg de bouwsector alarm. Om daar iets aan te doen, heeft minister Bart Tommelein banken en verzekeraars samen aan tafel gebracht. Uiteindelijk hebben een aantal verzekeringsmaatschappijen gezegd dat ze mee in zee willen gaan door ­ofwel een kredietverzekering, ofwel een waarborg aan te bieden. De bal ligt nu in het kamp van de Nationale Bank: die zal moeten ­beslissen of de banken in dit systeem mogen stappen. Volgens de Confederatie Bouw zou het plan jaarlijks zowat 2.000 gezinnen kunnen helpen. In De Ochtend reageert econoom Geert Noels van Econopolis kritisch op het voorstel. 'Het zal wel goed bedoeld zijn, maar dit drijft de prijzen op van huizen die anders minder duur zouden zijn', legt hij uit. 'De winnaars zijn de banken en de huiseigenaars, en niet de jonge mensen.'