Zo sta je sterker bij de aankoop van een woning

12/02/16 om 08:33 - Bijgewerkt om 08:32

Bron: Moneytalk

Immotrace.be tracht te achterhalen hoelang een woning al te koop staat. Met deze informatie sta je sterker in je schoenen tijdens de onderhandelingen met de verkoper of makelaar.

Zo sta je sterker bij de aankoop van een woning

© BELGA

Een zoektocht naar vastgoed start meestal op Immoweb. Voor elke woning die hier aangeboden wordt, zie je meteen wanneer die te koop werd gezet. Gebeurde dat meerdere maanden geleden, dan krijgt zo'n pand vaak de reputatie 'verbrand' te zijn. In dat geval kan je als geïnteresseerde koper alvast trachten een lagere prijs af te dwingen.

Sommige woningen op Immoweb zijn ook voorzien van een 'nieuwe prijs'-label. Dat betekent dat hun vraagprijs in de afgelopen vijftien dagen gewijzigd werd. Informatie over eventuele prijsevoluties nog verder in het verleden krijg je helaas niet. Nochtans is die van goudwaarde tijdens de onderhandelingen met de verkoper of makelaar.

Historiek opvragen

Immotrace.be wil je helpen. Deze website bewaart de historische prijzen van panden die aangeboden worden op Immoweb. In het invulveldje op de homepage plak je het Immoweb-referentienummer van de woning, en vervolgens klik je op de 'Versturen'-knop.

Staat het pand al een tijdlang te koop, dan moet je vier euro betalen om de details te kunnen bekijken. Voor dat bedrag mag je wel tien verschillende opzoekingen doen. De betaling gebeurt via het sms-systeem Allopass. Dit lijkt misschien onbetrouwbaar, maar bij onze test werkte het helemaal correct.

Met wat geluk kom je zo dus te weten sinds wanneer een pand minstens te koop werd aangeboden. Ter info: op Immoweb zelf worden oudere advertenties enkel voorzien van het label '> 6 maanden'. Bovendien krijg je mogelijk ook een overzicht van de verschillende (gewijzigde) vraagprijzen in het verleden. Garanties zijn er echter niet.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks het meest recente nieuws over de beurs en geldzaken in uw mailbox! Met tips op vlak van sparen, beleggen, wonen, belastingen en pensioen

Onze partners