Zo sponsor je best de verbouwing van de woning van je kind

© iStock

Tijdens de verbouwingen van de woning van je dochter heb je een tiental kleinere stortingen gedaan om haar te helpen. Je zou daarvan toch graag een bewijs opmaken naar de andere kinderen én de fiscus toe. Hoe pak je het best aan?

Schenken in kleine stukjes is typisch voor ouders die hun kinderen financieel helpen bij het (ver)bouwen van een woning. Op die manier zijn de ouders ook zeker dat het geld echt gebruikt wordt voor de (ver)bouw(ing) en dus goed geïnvesteerd wordt.

Moet je een bewijs opmaken?

Bij een bankgift (overschrijving) of handgift is het absoluut aangewezen om een bewijs op te maken. Zo is het duidelijk naar de fiscus, maar ook naar de andere kinderen toe, dat het wel degelijk ging om een schenking en niet om een renteloze lening.

Hoe pakt je dat concreet aan?

Stel dat je de laatste twee jaar 10 keer een bedrag overgeschreven hebt variërend van 2000 euro tot 10.000 euro naar de rekening van je dochter. Je zou dan van elke bankgift een bewijsdocument kunnen opmaken, bijvoorbeeld via de klassieke aangetekende brieven of een bewijsdocument ondertekend door schenker en begiftigde. Werken met aangetekende brieven is op die manier uiteraard af te raden omdat het veel werk is én dit de kans op fouten vergroot. Werken met een bewijsdocument is een stuk gemakkelijker. Maar moet je in ons voorbeeld dan 10 bewijsdocumenten opmaken? Of volstaat één document voor alle bankgiften samen?

Alles groeperen mag!

Het is perfect mogelijk om slechts één bewijsdocument en de bankgiften dus te groeperen, zeg maar op te sommen. Wie werkt met aangetekende brieven, mag ook de 10 overschrijvingen groeperen in een aangetekende brief.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content