Jaarlijks zijn er in België meer dan 1000 slachtoffers van een CO-vergiftiging. Soms heeft dat zelfs dodelijke gevolgen. Wat riskeer je als dat gebeurt in een huis dat je verhuurt?

Je kunt aansprakelijk worden gesteld

Als verhuurder kun je soms aansprakelijk worden gesteld als je huurder het slachtoffer wordt van een CO-vergiftiging. Je riskeert daarbij niet alleen een schadevergoeding te moeten betalen aan het slachtoffer. Je loopt ook het risico om strafrechtelijk te worden veroordeeld.

Zorg dat de woning in orde is

Als verhuurder moet je de woning in een goede staat van onderhoud afleveren aan je huurder. Het huurpand moet ook beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Verhuur dan ook alleen maar een woning die echt in orde is. Zorg ervoor dat de verwarmingsinstallatie perfect werkt, net als de warmwatervoorziening. Op die manier kan er je tenminste op dat vlak niets verweten worden.

Leg je huurder verplichtingen op

Verplicht je huurder in het huurcontract om de verwarmingsinstallatie jaarlijks te laten onderhouden op zijn kosten. Verplicht hem ook om de schouw op geregelde basis te laten reinigen. Vermeld meteen in het huurcontract dat je huurder je jaarlijks een bewijs moet bezorgen dat hij de installatie en de schouw liet reinigen.

Bezorgt je huurder je de attesten niet, maan hem dan aan om het nodige te doen. Sommige rechters zijn namelijk van mening dat je als verhuurder ook moet verifiëren of je huurder het onderhoud waartoe je hem verplichtte liet uitvoeren.

Jaarlijks zijn er in België meer dan 1000 slachtoffers van een CO-vergiftiging. Soms heeft dat zelfs dodelijke gevolgen. Wat riskeer je als dat gebeurt in een huis dat je verhuurt?Je kunt aansprakelijk worden gesteldAls verhuurder kun je soms aansprakelijk worden gesteld als je huurder het slachtoffer wordt van een CO-vergiftiging. Je riskeert daarbij niet alleen een schadevergoeding te moeten betalen aan het slachtoffer. Je loopt ook het risico om strafrechtelijk te worden veroordeeld. Zorg dat de woning in orde isAls verhuurder moet je de woning in een goede staat van onderhoud afleveren aan je huurder. Het huurpand moet ook beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Verhuur dan ook alleen maar een woning die echt in orde is. Zorg ervoor dat de verwarmingsinstallatie perfect werkt, net als de warmwatervoorziening. Op die manier kan er je tenminste op dat vlak niets verweten worden.Verplicht je huurder in het huurcontract om de verwarmingsinstallatie jaarlijks te laten onderhouden op zijn kosten. Verplicht hem ook om de schouw op geregelde basis te laten reinigen. Vermeld meteen in het huurcontract dat je huurder je jaarlijks een bewijs moet bezorgen dat hij de installatie en de schouw liet reinigen. Bezorgt je huurder je de attesten niet, maan hem dan aan om het nodige te doen. Sommige rechters zijn namelijk van mening dat je als verhuurder ook moet verifiëren of je huurder het onderhoud waartoe je hem verplichtte liet uitvoeren.