Zes op de tien woningen te koop door scheiding of overlijden

© Century 21
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Belg staat niet te springen om zijn woning te verkopen. 59 procent van de Belgen die de vastgoedmarkt betreden doet dat omdat de gezinssituatie hen er toe dwingt. Dat blijkt uit een enquête van Century 21 Benelux bij 1.400 eigenaars.

De doorsnee Belg doet zijn woning niet snel van de hand. De gezinssituatie moet ingrijpend veranderen voor hij zijn huis te koop stelt. Zes op de tien Belgen doet dat bij een sterfgeval of een scheiding.

14,6 procent van de eigenaars verkoopt om louter financiële redenen. “Maar ook daar is het dus omdat hem de arm wordt omgewrongen en hij bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kan afbetalen”, zegt Isabelle Vermeir, woordvoerster van Century 21 Benelux.

Gehecht aan zijn baksteen

Als de Belg niet gedwongen wordt om te verhuizen verblijft hij ongeveer 30 jaar in dezelfde woning. Slechts 7,5 procent verhuist omwille van omgevingsfactoren zoals bijvoorbeeld dichter bij het werk gaan wonen. 6,1 procent verkoopt zijn woning om kleiner – of juist groter – te gaan wonen.”Op dat vlak is er voor de gewestelijke overheden nog werk aan de winkel. Als het voor zijn droomhuis is, rijdt de Belg voorlopig nog zonder veel gemor – en vaak met zijn bedrijfswagen – tien kilometer verder naar zijn werk”, aldus Vermeir.

Zes op de tien woningen te koop door scheiding of overlijden
© Century 21

Beslist de Belg toch om zijn woning te verkopen, dan neemt hij het heft in eigen handen. Zes op de tien Belgen proberen eerst zelf hun woning aan de man te brengen voor ze naar de vastgoedmakelaar stappen. 31 procent van zij die het zelf probeerden contacteert pas een makelaar als het niet lukt om de woning na drie maanden te verkopen. Nog eens 34 procent doet hetzelfde als er na zes maanden nog altijd geen verkoop tot stand is gekomen.

“In Nederland kennen ze dit fenomeen niet en wordt er meteen naar de vastgoedmakelaar gestapt, in België is het een bekend iets. Maar tegelijkertijd zien we dat een woning verkopen zo complex is geworden dat meer en meer beroep wordt gedaan op een makelaar. Vier op de tien Belgen doet het anno 2015 van meet af aan, terwijl dat vijftien jaar geleden slechts twee op de tien was”, verduidelijkt de woordvoerster.

De gemiddelde Belgische woning staat veertien weken te koop. Meestal gaan er zo’n zeven tot acht bezoeken aan vooraf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content