Woningen die volgend jaar tien jaar oud zijn, vallen nog onder het btw-tarief van 6 procent. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Een woning van oktober 2006 zit in januari 2016 in het tiende jaar en kan dus het verlaagde tarief van 6 procent genieten", verduidelijkt het NSZ op zijn website.

Overgangsregeling

Bovendien komt er een overgangsregeling die loopt tot eind 2017. Dat betekent dat de ouderdomsvereiste van vijf jaar tot dan behouden blijft. Wie volgend jaar een woning tussen vijf en tien jaar wil verbouwen, kan dus nog aanspraak maken op het verlaagde tarief als de overeenkomst "met betrekking tot de concrete werken" uiterlijk op 31 december 2015 is gesloten. "Een algemene overeenkomst voor de toekomstige uitvoering van onbepaalde werken is niet toegestaan. Ook een offerte die getekend is voor akkoord is onvoldoende", benadrukt het NSZ.

Daarnaast moet de aannemer de datum van de overeenkomst kunnen aantonen. De verbouwer kan dat doen door ten laatste op 31 december een kopie van de overeenkomst aangetekend te versturen naar het btw-controlekantoor. Het NSZ benadrukt dat dat tijdens deze feestperiode niet zo eenvoudig is. De kantoren zijn gesloten vanaf 25 december 2015 tot en met 3 januari 2016.

Uit een enquête van de zelfstandigenorganisatie blijkt dat veel mensen nog snel aankloppen bij bouwbedrijven om nog onder het verlaagde btw-tarief te vallen. Vier op de tien bedrijven in de renovatiesector hebben de afgelopen maanden extra aanvragen ontvangen. Zij zagen dat aantal met ongeveer een vijfde toenemen.

Kleine bouwwerken

Ook de vraag naar kleine bouwwerken steeg de afgelopen maanden. 35 procent van de bouwbedrijven heeft meer aanvragen gekregen om een oprit aan te leggen en 39 procent voor een terras. Die stijging is te verklaren door de uitgelekte plannen van de overheid om ook het btw-tarief voor kleine werken te verhogen naar 21 procent. Van Overtveldt benadrukt in De Standaard dat er nog niets is beslist over de btw-verhoging voor zulke werken.

De NSZ-voorzitter hoopt dat die btw-verhoging er niet komt. "De beslissing van minister Van Overtveldt om de btw van 6 procent enkel nog toe te passen voor het verbouwen van woningen van minstens tien jaar oud, is jammer genoeg definitief, maar we verzoeken hem die andere mogelijke btw-verhogingen niet door te voeren in het belang van de sector en de werkgelegenheid die hij verschaft."

Woningen die volgend jaar tien jaar oud zijn, vallen nog onder het btw-tarief van 6 procent. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). "Een woning van oktober 2006 zit in januari 2016 in het tiende jaar en kan dus het verlaagde tarief van 6 procent genieten", verduidelijkt het NSZ op zijn website. Bovendien komt er een overgangsregeling die loopt tot eind 2017. Dat betekent dat de ouderdomsvereiste van vijf jaar tot dan behouden blijft. Wie volgend jaar een woning tussen vijf en tien jaar wil verbouwen, kan dus nog aanspraak maken op het verlaagde tarief als de overeenkomst "met betrekking tot de concrete werken" uiterlijk op 31 december 2015 is gesloten. "Een algemene overeenkomst voor de toekomstige uitvoering van onbepaalde werken is niet toegestaan. Ook een offerte die getekend is voor akkoord is onvoldoende", benadrukt het NSZ. Daarnaast moet de aannemer de datum van de overeenkomst kunnen aantonen. De verbouwer kan dat doen door ten laatste op 31 december een kopie van de overeenkomst aangetekend te versturen naar het btw-controlekantoor. Het NSZ benadrukt dat dat tijdens deze feestperiode niet zo eenvoudig is. De kantoren zijn gesloten vanaf 25 december 2015 tot en met 3 januari 2016.Uit een enquête van de zelfstandigenorganisatie blijkt dat veel mensen nog snel aankloppen bij bouwbedrijven om nog onder het verlaagde btw-tarief te vallen. Vier op de tien bedrijven in de renovatiesector hebben de afgelopen maanden extra aanvragen ontvangen. Zij zagen dat aantal met ongeveer een vijfde toenemen.Ook de vraag naar kleine bouwwerken steeg de afgelopen maanden. 35 procent van de bouwbedrijven heeft meer aanvragen gekregen om een oprit aan te leggen en 39 procent voor een terras. Die stijging is te verklaren door de uitgelekte plannen van de overheid om ook het btw-tarief voor kleine werken te verhogen naar 21 procent. Van Overtveldt benadrukt in De Standaard dat er nog niets is beslist over de btw-verhoging voor zulke werken.De NSZ-voorzitter hoopt dat die btw-verhoging er niet komt. "De beslissing van minister Van Overtveldt om de btw van 6 procent enkel nog toe te passen voor het verbouwen van woningen van minstens tien jaar oud, is jammer genoeg definitief, maar we verzoeken hem die andere mogelijke btw-verhogingen niet door te voeren in het belang van de sector en de werkgelegenheid die hij verschaft."