Als je het slachtoffer wordt van een diefstal op een werf is de schade die je daardoor lijdt dubbel. Vooreerst moet je het materiaal opnieuw aankopen. Bovendien bestaat het risico dat de afwerking van de werf vertraging oploopt.

Leg een strafklacht neer

Word je het slachtoffer van een diefstal, leg dan strafklacht neer bij de politie of het parket. Aan het neerleggen van een dergelijke klacht zijn geen kosten verbonden.

Bij een belangrijke diefstal kan je ook een klacht met burgerlijke partijstelling neerleggen bij de onderzoeksrechter. In dit laatste geval is het aangewezen dat je een beroep doet op een advocaat. Je moet dan ook een bedrag van enkele honderden euro's consigneren.

De kans dat de daders worden gevonden is niet heel groot. Door het neerleggen van de klacht bestaat niettemin de mogelijkheid dat de gestolen materialen of apparatuur ergens worden teruggevonden en je die zo alsnog kunt recupereren.

Als je verzekerd bent tegen diefstal, zal je verzekeraar wellicht eisen dat je een klacht neerlegt opdat je vergoed zou kunnen worden.

Neem je voorzorgen

Door een aantal voorzorgen te nemen, kan je het risico op diefstallen op de werf beperken.

  • Sluit de bouwwerf zo goed mogelijk af.
  • Laat bouwmaterialen en materieel in de mate van het mogelijk niet achter. Leg ze minstens binnen of in een werfkeet en doe die op slot. Hou het materiaal bij elkaar met kettingen.
  • Zet een kenteken op de materialen en op je machinerie. Op die manier wordt het minder interessant om ze te stelen. Bovendien wordt het gemakkelijker ze later te recupereren als de politie de 'buit' terugvindt.
  • Vraag aan de buren om een oogje in het zeil te houden en verdachte bewegingen te melden.
  • Probeer vroegtijdige leveringen op de werf in de mate van het mogelijke te vermijden.

Meer tips vind je in de folder die je hier kan downloaden. (JS)

Als je het slachtoffer wordt van een diefstal op een werf is de schade die je daardoor lijdt dubbel. Vooreerst moet je het materiaal opnieuw aankopen. Bovendien bestaat het risico dat de afwerking van de werf vertraging oploopt.Word je het slachtoffer van een diefstal, leg dan strafklacht neer bij de politie of het parket. Aan het neerleggen van een dergelijke klacht zijn geen kosten verbonden. Bij een belangrijke diefstal kan je ook een klacht met burgerlijke partijstelling neerleggen bij de onderzoeksrechter. In dit laatste geval is het aangewezen dat je een beroep doet op een advocaat. Je moet dan ook een bedrag van enkele honderden euro's consigneren. Als je verzekerd bent tegen diefstal, zal je verzekeraar wellicht eisen dat je een klacht neerlegt opdat je vergoed zou kunnen worden.Door een aantal voorzorgen te nemen, kan je het risico op diefstallen op de werf beperken.