Het is een levensbepalend moment dat vroeg of laat voor iedereen aanbreekt: het ouderlijke nest verlaten om op eigen vleugels de onbekende wereld vol goede moed tegemoet te vliegen. Maar voor je aan dat nieuwe hoofdstuk in je leven begint, kun je maar beter een aantal zaken in orde brengen.

1.Stap met je nieuwe adres naar de dienst bevolking

Het allereerste dat je moet doen zodra je een dak boven het hoofd hebt gevonden, is je nieuwe adres mededelen aan de dienst bevolking. Als het gemeentehuis niet meteen op wandelafstand is, kan je de gemeente ook op de hoogte brengen via fax of mail. Je krijgt dan een nieuw adres op je identiteitskaart.

2.Schrijf je in bij een ziekenfonds

Zodra de formaliteiten bij het gemeentehuis in orde zijn, moet je aankloppen bij een ziekenfonds. In België is een ziekte- en invaliditeitsverzekering verplicht. In geval van ziekte of verwondingen betaalt de verzekering een deel van de kosten terug.

Er zijn verschillende ziekenfondsen waaruit je vrij kan kiezen. Je bent verplicht een ziekteverzekering te nemen wanneer je ouder bent dan 25 jaar of werkend. Ben je werkzoekend zonder recht op een werkloosheidsuitkering dan dien je je zo snel mogelijk in te schrijven bij een ziekenfonds. Zit je nog in je wachttijd dan moet je nog geen ziekteverzekering aanschaffen.

3.Sluit verzekering(en) af

Naast de verplichte ziekteverzekering zijn zeker nog andere verzekeringen aangeraden. De belangrijkste is de brand- en woonverzekering. Lees hierover het artikel dat je zeker op weg zal helpen.

Het is een levensbepalend moment dat vroeg of laat voor iedereen aanbreekt: het ouderlijke nest verlaten om op eigen vleugels de onbekende wereld vol goede moed tegemoet te vliegen. Maar voor je aan dat nieuwe hoofdstuk in je leven begint, kun je maar beter een aantal zaken in orde brengen. Het allereerste dat je moet doen zodra je een dak boven het hoofd hebt gevonden, is je nieuwe adres mededelen aan de dienst bevolking. Als het gemeentehuis niet meteen op wandelafstand is, kan je de gemeente ook op de hoogte brengen via fax of mail. Je krijgt dan een nieuw adres op je identiteitskaart. Zodra de formaliteiten bij het gemeentehuis in orde zijn, moet je aankloppen bij een ziekenfonds. In België is een ziekte- en invaliditeitsverzekering verplicht. In geval van ziekte of verwondingen betaalt de verzekering een deel van de kosten terug. Er zijn verschillende ziekenfondsen waaruit je vrij kan kiezen. Je bent verplicht een ziekteverzekering te nemen wanneer je ouder bent dan 25 jaar of werkend. Ben je werkzoekend zonder recht op een werkloosheidsuitkering dan dien je je zo snel mogelijk in te schrijven bij een ziekenfonds. Zit je nog in je wachttijd dan moet je nog geen ziekteverzekering aanschaffen. Naast de verplichte ziekteverzekering zijn zeker nog andere verzekeringen aangeraden. De belangrijkste is de brand- en woonverzekering. Lees hierover het artikel dat je zeker op weg zal helpen.