Wat je moet weten voor je syndicus wordt

© iStock
Jan Roodhooft Advocaat

Als bewoner van een appartement overweeg je misschien om syndicus te worden binnen het gebouw. Weet dan dat je hiervoor financiële ervaring en kennis van de appartementswetgeving nodig hebt. Doe het zeker niet zonder een verzekering te nemen.

Niet iedereen mag als syndicus aan de slag gaan. Je moet daarvoor in principe wettelijk erkend zijn. Op die regel bestaat een uitzondering. Een mede-eigenaar mag namelijk syndicus zijn in het gebouw waarin hij eigenaar is.

Huur je het appartement waarin je woont en ben je geen eigenaar in het gebouw, dan mag je geen syndicus zijn. Doe je dat toch, dan riskeer je zelfs strafrechtelijk te worden veroordeeld. De algemene vergadering van mede-eigenaars beslist wie als syndicus wordt aangesteld. Heb je interesse, dan kan je je kandidaat stellen.

Je hebt ervaring nodig

Wat je moet weten voor je syndicus wordt

Als syndicus heb je een ganse reeks taken die in de wet en in de statuten van het gebouw staan. Om die te kunnen uitvoeren, moet je de nodige kennis hebben van boekhouden en van het financieel beheer van een gebouw.

Hoe groter het gebouw, hoe moeilijker dat beheer is. Bovendien moet je weet hebben van de wettelijke regels rond mede-eigendom. Doe je de taken niet naar behoren, dan kan je aansprakelijk worden gesteld. Als je zonder de nodige kennis en ervaring aan de slag gaat, is dat dus niet zonder gevaar.

Je hebt een verzekering nodig

Beslis je uiteindelijk toch als syndicus aan de slag te gaan, zorg er dan voor dat je een verzekering hebt die je aansprakelijkheid dekt. Je kan vragen aan de algemene vergadering dat de vereniging van mede-eigenaars de premies van de verzekering betaalt. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content