Als je een lening aangaat om een huis, appartement of bouwgrond te kopen vraagt de bank vaak dat je een hypotheek geeft op het onroerend goed. De hypotheek wordt ingeschreven op het bevoegde hypotheekkantoor. Op het moment dat de lening is afbetaald (bijvoorbeeld na 20 jaar) eindigt de hypotheek echter niet automatisch.

30 jaar

Hypothecaire inschrijvingen worden genomen voor 30 jaar, ook al wordt de lening voor een kortere termijn aangegaan. Pas na 30 jaar doven hypothecaire inschrijvingen automatisch en zonder kosten uit.

Meestal kan je de hypotheek laten bestaan ook al staat daar geen lening meer tegenover. Je ondervindt daar geen nadeel van. Het kan zelfs voordelig zijn. Als je een nieuw krediet wil aangaan bij dezelfde bank (bijvoorbeeld om je keuken te renoveren), dan kan de bestaande hypotheek hergebruikt worden. Er moet dan geen nieuwe hypotheek met de daaraan gekoppelde kosten worden gevestigd.

Thinkstock
© Thinkstock

Doorhalen

Wil of kan je niet wachten tot de 30 jaar verstrijkt (je wil bijvoorbeeld het huis verkopen of een krediet aangaan bij een andere bank), dan kan je de hypotheek laten doorhalen. Hiervoor is de toestemming van de bank nodig.

Heb je er geen kredieten meer lopen, dan doet de bank niet moeilijk.

Om de hypotheek te laten doorhalen moet je een akte laten opmaken door een notaris. De hypotheekbewaarder schrapt nadien de hypotheek. Je moet hiervoor het ereloon van de notaris betalen, zijn kosten en een registratierecht. De uiteindelijke kost is afhankelijk van het bedrag van de hypothecaire inschrijving. Bedraagt die bijvoorbeeld 200.000 euro, dan moet je rekening houden met een prijs van ongeveer 700 euro exclusief BTW. (JR)

Als je een lening aangaat om een huis, appartement of bouwgrond te kopen vraagt de bank vaak dat je een hypotheek geeft op het onroerend goed. De hypotheek wordt ingeschreven op het bevoegde hypotheekkantoor. Op het moment dat de lening is afbetaald (bijvoorbeeld na 20 jaar) eindigt de hypotheek echter niet automatisch.Hypothecaire inschrijvingen worden genomen voor 30 jaar, ook al wordt de lening voor een kortere termijn aangegaan. Pas na 30 jaar doven hypothecaire inschrijvingen automatisch en zonder kosten uit.Meestal kan je de hypotheek laten bestaan ook al staat daar geen lening meer tegenover. Je ondervindt daar geen nadeel van. Het kan zelfs voordelig zijn. Als je een nieuw krediet wil aangaan bij dezelfde bank (bijvoorbeeld om je keuken te renoveren), dan kan de bestaande hypotheek hergebruikt worden. Er moet dan geen nieuwe hypotheek met de daaraan gekoppelde kosten worden gevestigd.Heb je er geen kredieten meer lopen, dan doet de bank niet moeilijk.Om de hypotheek te laten doorhalen moet je een akte laten opmaken door een notaris. De hypotheekbewaarder schrapt nadien de hypotheek. Je moet hiervoor het ereloon van de notaris betalen, zijn kosten en een registratierecht. De uiteindelijke kost is afhankelijk van het bedrag van de hypothecaire inschrijving. Bedraagt die bijvoorbeeld 200.000 euro, dan moet je rekening houden met een prijs van ongeveer 700 euro exclusief BTW. (JR)