Wat brengen zonnepanelen je op?

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Er zijn nauwelijks zonnepanelen in Vlaanderen. Nochtans kan je heel wat besparen door hernieuwbare energie op te wekken. Wij hebben het voor je uitgerekend.

Cijfers van N-VA-energiespecialist Andries Gryffroy leren dat er nauwelijks zonnepanelen zijn in Vlaanderen. Waar de Limburgse gemeente Kinrooi bijvoorbeeld 475 kilowatt per duizend inwoners opwekt met kleine installaties bij gezinnen, is dat in Antwerpen amper 31,5 kilowatt. Ook steden als Gent (82 kW), Leuven (92 kW) en Mechelen (94 kW) scoren pover. Maar wat levert een overschakeling naar zonnepanelen op?

Overschakelen naar zonnepanelen

Een Vlaams gezin met twee volwassenen en één kind heeft een gemiddeld energieverbruik van 3.500 kWh per jaar. Om volledig te kunnen overschakelen op zonne-energie, is echter een installatie nodig die 4.100 wattpiek levert. Dat heeft te maken met het feit dat het rendement van zonnepanelen ongeveer 85 procent bedraagt: je hebt dus meer capaciteit nodig dan wat je verbruikt. Deze tabel geeft meer duidelijkheid:

Het exacte rendement van een PV-installatie is afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen van de uren zonneschijn, maar ook van het type van de zonnepanelen, de oriëntatie en de hellingsgraad van het dak, en de (eventueel toekomstige) schaduw van gebouwen en bomen in de buurt. Deze tabel geeft alvast weer hoe het rendement varieert in functie van de oriëntatie en de helling van je dak:

Hoeveel kost een installatie?

Voor een gemiddelde PV-installatie die 4.100 wattpiek levert betaal je vandaag ongeveer 7.000 à 8.000 euro – inclusief montage, omvormer en zes procent btw. Wanneer je woning jonger is dan tien jaar, betaal je echter 21 procent btw. Dat scheelt een aanzienlijke slok op de borrel: de gemiddelde prijs stijgt dan naar 8.000 à 9.000 euro.

Aangezien er vandaag geen groenestroomcertificaten meer worden toegekend voor particuliere PV-installaties, hoef je niet meer te rekenen op een financieel duwtje in de rug. Meer nog: eigenaars van zonnepanelen worden zelfs bestraft met het fameuze prosumententarief (voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienet). Dat kost een gemiddeld gezin zo’n 450 euro per jaar.

‘De kostprijs en het rendement van zonnepanelen zijn echter in die mate geëvolueerd, dat de investering vandaag ook rendabel is zonder verdere steunmaatregelen’, zegt Thomas Voets van ingenieursbureau iLumen. ‘Zelfs als je rekening houdt met het prosumententarief, is een gemiddelde installatie tegenwoordig al terugverdiend op zeven à acht jaar.’

Hoe je rendement opkrikken?

iLumen werkte alvast een financieel optimalisatiemodel uit waarmee je het prosumententarief kan vermijden. In combinatie met de zelfontwikkelde PIDbox, een toestel dat het rendement van zonnepanelen verhoogt en hun levensduur verlengt, kan de terugverdientijd van zonnepanelen naar eigen zeggen met anderhalf jaar verkort worden.

‘Onze PIDbox werd onder de loep genomen door twee studenten energietechnologie aan de Thomas More Hogeschool’, zegt Thomas Voets. ‘Zij testten in alle onafhankelijkheid de effectiviteit van het toestel, en kwamen tot de conclusie dat je hiermee een gemiddelde rendementsstijging van 7,45 procent behaalt. Het minimaal verhoogde rendement bedroeg net geen drie procent, de maxima liepen op tot bijna 17 procent.’

Bovendien kunnen een paar extra zonnepanelen bij nieuwbouwwoningen zorgen voor een aanzienlijke korting op de onroerende voorheffing . Wanneer je E-peil hierdoor zakt tot onder E20 of E30, kan je in een gemiddelde nieuwbouw (met een onroerende voorheffing van 1.000 euro per jaar) zo respectievelijk 2.500 euro of 5.000 euro besparen over een periode van vijf jaar.

Partner Content