Bouwgrond zonder gebouw

Wanneer je alleen een bouwgrond koopt zonder dat daar iets op gebouwd is, dan betaal je registratierechten op de prijs van die grond. Die bedragen 10 procent in het Vlaams Gewest en 12,5 procent in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bouwgrond met nieuwbouw

Koop je een bouwgrond in combinatie met een nieuwbouw, dan betaal je 21 procent btw op de prijs van de grond én van de woning. Een woning wordt volgens de wet als 'nieuw' beschouwd wanneer ze uiterlijk op 31 december van het tweede jaar, volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of inbezitneming, geleverd wordt.

Toch bestaat de kans dat je (enkel) op de aankoop van de bouwgrond registratierechten in plaats van btw betaalt. Dat is zo wanneer voldaan is aan één van deze voorwaarden:

  • de gebouwde woning wordt niet verkocht met btw,de grond en het gebouw worden niet door eenzelfde persoon of organisatie verkocht, ofde grond wordt niet tegelijk met de woning aan jouw overgedragen.

Bouwgrond met oudere woning

Op de aankoop van een grond met daarop een oudere woning betaal je registratierechten en geen btw. Die registratierechten hebben zowel betrekking op het gebouw als op de grond. Met 'ouder' bedoelen we een gebouw dat later dan 31 december van het tweede jaar, volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of inbezitneming, geleverd wordt.

Bouwgrond met woning op plan

Koop je een bouwgrond in combinatie met een woning of een appartement op plan (sleutel-op-de-deur)? In dat geval wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee scenario's:

  • bij de aankoop van een 'nog op te richten gebouw' betaal je registratierechten op de aankoopprijs van de grond, en betaal je later btw op het gebouw.
  • bij de aankoop van een 'gebouw dat al in aanbouw is' betaal je 21% btw op het huis én op de bouwgrond. (RVE)
Wanneer je alleen een bouwgrond koopt zonder dat daar iets op gebouwd is, dan betaal je registratierechten op de prijs van die grond. Die bedragen 10 procent in het Vlaams Gewest en 12,5 procent in Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.Koop je een bouwgrond in combinatie met een nieuwbouw, dan betaal je 21 procent btw op de prijs van de grond én van de woning. Een woning wordt volgens de wet als 'nieuw' beschouwd wanneer ze uiterlijk op 31 december van het tweede jaar, volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of inbezitneming, geleverd wordt.Toch bestaat de kans dat je (enkel) op de aankoop van de bouwgrond registratierechten in plaats van btw betaalt. Dat is zo wanneer voldaan is aan één van deze voorwaarden:Op de aankoop van een grond met daarop een oudere woning betaal je registratierechten en geen btw. Die registratierechten hebben zowel betrekking op het gebouw als op de grond. Met 'ouder' bedoelen we een gebouw dat later dan 31 december van het tweede jaar, volgend op het jaar van de eerste ingebruikneming of inbezitneming, geleverd wordt.Koop je een bouwgrond in combinatie met een woning of een appartement op plan (sleutel-op-de-deur)? In dat geval wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee scenario's: