Waarom je geen vastgoed meer mag kopen met cash

© iStock

Sedert begin dit jaar, mag er niets meer cash worden betaald bij de aankoop van een woning of een appartement. Waarom is dat zo?

Met dit cashverbod wilt de overheid de strijd tegen witwaspraktijken en belastingontduiking verder opvoeren. Cash geld is immers niet zelden ‘zwart’ geld. Bovendien leidt een gedeeltelijke contante betaling vaak tot een lagere verkoopprijs in de notariële akte.

En omdat de verschuldigde registratierechten (of eventueel btw bij een nieuwe woning) berekend worden op die officiële prijs, ontwijkt de koper zo een stuk belastingen.

Antiwitwascel

Waarom je geen vastgoed meer mag kopen met cash

Samen met de invoering van het cashverbod, is elke vastgoedmakelaar verplicht om verdachte transacties te signaleren aan de antiwitwascel.

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer de koper betaalt via een bankrekening uit een fiscaal paradijs.

Maar ook het feit dat iemand een woning koopt zonder die ooit gezien te hebben, kan als verdacht geïnterpreteerd worden.

De risico’s

De met een cashbetaling beoogde belastingontduiking is alvast een strafrechtelijke inbreuk die bestraft kan worden. Weet ook dat een aanzienlijk cashgedeelte de officiële prijs van een woning zodanig kan verlagen, dat het kadaster argwaan krijgt en daardoor een onderzoeksprocedure opstart.

Vergeet bovendien niet dat een contante betaling gebeurt op basis van wederzijds vertrouwen tussen de koper en de verkoper.

Waarom je geen vastgoed meer mag kopen met cash

Als die verkoper na het ontvangen van de contante som plots niet meer meewerkt of opdaagt, dan ben je als koper je centen kwijt. Want officiële documenten zijn er natuurlijk meestal niet… Zeker wanneer er zogenaamde voorkooprechten gelden, houdt een cashbetaling heel wat risico’s in.

Volgens het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) zijn er gevallen bekend waarbij de koper vooraf een deel cash betaalde, waarna een OCMW of een gemeentebestuur enkele dagen later gebruik maakte van die voorkooprechten. Daardoor zag de koper zijn zwart geld én de beoogde woning aan zijn neus voorbij gaan. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content