Dat de Belgen de aankoop van een woning iets meer zien zitten, heeft te maken met de beperkte prijsstijging vorig jaar en de lage rente. Dat schrijft De Tijd op basis van de studie. Toch vindt een ruime meerderheid de evolutie van de vastgoedprijzen nog altijd zorgwekkend. 36 procent denkt dat de lage rente de vastgoedprijzen verhoogt.

Onbetaalbaar voor nieuwkomers

Bijna negen op de tien Belgen vrezen dat de prijzen stilaan onbetaalbaar worden voor nieuwkomers op de vastgoedmarkt. 22 procent heeft het moeilijk om het dak boven zijn hoofd te blijven betalen. Vooral de huurders (28%) hebben het daar lastig mee. De huiseigenaars komen gemakkelijker rond (17%).

Volgens zeven op de tien Belgen zou een daling van de vastgoedprijzen geen slechte zaak zijn. Tegenover 61 procent in 2013, denkt dit jaar 55 procent van de respondenten dat de vastgoedprijzen blijven stijgen.

Weinig renovatieplannen

Slechts 28 procent van de Belgen denkt dat 'vastgoed geen interessante manier meer is om een vermogen op te bouwen.' In Spanje is dat 64 procent en in Italië 52 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de Belgen weinig renovatieplannen hebben. Slechts 23 procent heeft plannen om een kleine verbouwing (minder dan 5000 euro) te doen. 10 procent heeft grootsere projecten in het vooruitzicht. 72 procent is bereid zijn spaarcenten daarvoor aan te spreken. (NS)

Dat de Belgen de aankoop van een woning iets meer zien zitten, heeft te maken met de beperkte prijsstijging vorig jaar en de lage rente. Dat schrijft De Tijd op basis van de studie. Toch vindt een ruime meerderheid de evolutie van de vastgoedprijzen nog altijd zorgwekkend. 36 procent denkt dat de lage rente de vastgoedprijzen verhoogt. Bijna negen op de tien Belgen vrezen dat de prijzen stilaan onbetaalbaar worden voor nieuwkomers op de vastgoedmarkt. 22 procent heeft het moeilijk om het dak boven zijn hoofd te blijven betalen. Vooral de huurders (28%) hebben het daar lastig mee. De huiseigenaars komen gemakkelijker rond (17%). Volgens zeven op de tien Belgen zou een daling van de vastgoedprijzen geen slechte zaak zijn. Tegenover 61 procent in 2013, denkt dit jaar 55 procent van de respondenten dat de vastgoedprijzen blijven stijgen. Slechts 28 procent van de Belgen denkt dat 'vastgoed geen interessante manier meer is om een vermogen op te bouwen.' In Spanje is dat 64 procent en in Italië 52 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat de Belgen weinig renovatieplannen hebben. Slechts 23 procent heeft plannen om een kleine verbouwing (minder dan 5000 euro) te doen. 10 procent heeft grootsere projecten in het vooruitzicht. 72 procent is bereid zijn spaarcenten daarvoor aan te spreken. (NS)