BNP Paribas Fortis heeft de dossierkosten voor zijn woonkredieten op 1 september fors opgetrokken. Voor nieuwe dossiers wordt sindsdien 500 euro aangerekend, in plaats van 350 euro. De kostprijs van de herfinanciering van een oude lening, werd zelfs verdubbeld: van 350 naar 700 euro.

De bank vond de prijsstijging nodig om alle administratieve verrichtingen die voor een woonkrediet moeten worden uitgevoerd te kunnen dekken, en wees ook de lage intrestvoeten op de markt met de vinger.

"Illegale verhoging"

"Illegaal", oordeelt Test-Aankoop, die de bank verwijt klanten te "sanctioneren". "Het gegeven dat de aandeelhouders nog steeds mooie dividenden krijgen en de banken zelf goede financiële resultaten kunnen voorleggen, maakt dergelijke verhogingen extra onaanvaardbaar", zo klinkt het in een persbericht.

De zogenaamde 'wederbeleggingsvergoeding', het bedrag dat een bank sowieso mag aanrekenen om een woonkrediet te herfinancieren, is volgens Test-Aankoop het maximum wat mag worden gevraagd. De consumentenorganisatie voelt zich daarin naar eigen zeggen ook gesteund door minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).

Test-Aankoop heeft BNP Paribas Fortis nu een ingebrekestelling gestuurd, en geeft de bank 15 dagen de tijd om zich te schikken naar de wetgeving. De consumentenorganisatie wil daarnaast ook onderhandelen over het voorstel van het kabinet Peeters om een relatief plafond vast te leggen voor de kosten die banken mogen eisen.

Dit jaar heeft ook KBC de dossierkosten voor een kredietdossier opgetrokken. Op 1 april 2016 trok KBC de kosten voor het opmaken van een dossier op van 400 tot 500 euro. Die verhoging volgde op een aanpassing op 1 maart 2016. Toen stegen de dossierkosten met 50 euro. (Belga/NS)

BNP Paribas Fortis heeft de dossierkosten voor zijn woonkredieten op 1 september fors opgetrokken. Voor nieuwe dossiers wordt sindsdien 500 euro aangerekend, in plaats van 350 euro. De kostprijs van de herfinanciering van een oude lening, werd zelfs verdubbeld: van 350 naar 700 euro. De bank vond de prijsstijging nodig om alle administratieve verrichtingen die voor een woonkrediet moeten worden uitgevoerd te kunnen dekken, en wees ook de lage intrestvoeten op de markt met de vinger. "Illegaal", oordeelt Test-Aankoop, die de bank verwijt klanten te "sanctioneren". "Het gegeven dat de aandeelhouders nog steeds mooie dividenden krijgen en de banken zelf goede financiële resultaten kunnen voorleggen, maakt dergelijke verhogingen extra onaanvaardbaar", zo klinkt het in een persbericht. De zogenaamde 'wederbeleggingsvergoeding', het bedrag dat een bank sowieso mag aanrekenen om een woonkrediet te herfinancieren, is volgens Test-Aankoop het maximum wat mag worden gevraagd. De consumentenorganisatie voelt zich daarin naar eigen zeggen ook gesteund door minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Test-Aankoop heeft BNP Paribas Fortis nu een ingebrekestelling gestuurd, en geeft de bank 15 dagen de tijd om zich te schikken naar de wetgeving. De consumentenorganisatie wil daarnaast ook onderhandelen over het voorstel van het kabinet Peeters om een relatief plafond vast te leggen voor de kosten die banken mogen eisen.Dit jaar heeft ook KBC de dossierkosten voor een kredietdossier opgetrokken. Op 1 april 2016 trok KBC de kosten voor het opmaken van een dossier op van 400 tot 500 euro. Die verhoging volgde op een aanpassing op 1 maart 2016. Toen stegen de dossierkosten met 50 euro. (Belga/NS)