Het is de eerste belangrijke daling in jaren, zo staat dinsdag in verschillende kranten.

De gemiddelde prijs van een appartement met zicht op zee bedroeg vorig jaar nog 315.000 euro, tegen 335.000 een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Veel kosten

Nochtans hebben die flats de beste ligging van de kust. "Maar ze zijn oud, vaak slecht geïsoleerd en er zijn veel kosten aan", zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie. "Dat zien veel kopers niet meer zitten. Dan zoeken ze liever een nieuwbouwappartement. Dat dat dan geen zeezicht heeft, vinden ze niet het belangrijkste.

De daling van de prijzen voor een appartement op de zeedijk was veel sterker dan het gemiddelde voor de hele kust (-1 procent). Flats op de dijk zijn gemiddeld wel nog 21 procent duurder dan een doorsnee appartement aan de kust.

Verschillen

Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de verscheidene kustgemeenten, meldt De Tijd. Een appartement in Knokke kostte vorig jaar 644.623 euro. Dat is 100.000 euro minder dan in 2013. In Oostende daarentegen was er een geringe prijsstijging. In de kuststad moest je vorig jaar 1,7 procent meer op tafel op leggen dan in 2013, namelijk 257.032 euro.

Het aantal vastgoedtransacties aan de kust steeg vorig jaar met 5 procent, in lijn met het Belgische gemiddelde. (Belga/NS)

Het is de eerste belangrijke daling in jaren, zo staat dinsdag in verschillende kranten. De gemiddelde prijs van een appartement met zicht op zee bedroeg vorig jaar nog 315.000 euro, tegen 335.000 een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Nochtans hebben die flats de beste ligging van de kust. "Maar ze zijn oud, vaak slecht geïsoleerd en er zijn veel kosten aan", zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie. "Dat zien veel kopers niet meer zitten. Dan zoeken ze liever een nieuwbouwappartement. Dat dat dan geen zeezicht heeft, vinden ze niet het belangrijkste. De daling van de prijzen voor een appartement op de zeedijk was veel sterker dan het gemiddelde voor de hele kust (-1 procent). Flats op de dijk zijn gemiddeld wel nog 21 procent duurder dan een doorsnee appartement aan de kust.Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de verscheidene kustgemeenten, meldt De Tijd. Een appartement in Knokke kostte vorig jaar 644.623 euro. Dat is 100.000 euro minder dan in 2013. In Oostende daarentegen was er een geringe prijsstijging. In de kuststad moest je vorig jaar 1,7 procent meer op tafel op leggen dan in 2013, namelijk 257.032 euro. Het aantal vastgoedtransacties aan de kust steeg vorig jaar met 5 procent, in lijn met het Belgische gemiddelde. (Belga/NS)