Vastgoed kopen via een groepsverzekering: dit moet je weten

© Belga
Roel Van Espen medewerker Trends

Een groepsverzekering helpt om een extralegaal pensioen op te bouwen. Maar de verzekerde kan voor zijn pensioen al een deel van de spaarreserve gebruiken om een woning te kopen.

Mark en Marijke zijn jonge vijftigers die al lang aan extralegaal pensioensparen doen, deels via een groepsverzekering die ze hebben in het bedrijf waar ze werken. Met de periodieke premies die hun werkgever betaalt, bouwen ze een bijkomend pensioenkapitaal op. Zeven op de tien loontrekkende Belgen hebben een groepsverzekering via hun werkgever. Het is eigenlijk een vorm van uitgesteld loon.

Bovendien is het een erg flexibel product. De werkgever kan zijn werknemers de mogelijkheid geven zelf een extra premies te storten. Ook de waarborgen van de verzekering kunnen worden aangepast. Een bijkomende troef zijn de fiscale voordelen. De premies die de werkgever betaalt, zijn aftrekbaar als beroepskosten, en Mark en Marijke betalen minder belastingen op hun aanvullend pensioen dan op hun loon.

Voorschot opnemen

Het opvragen van zo’n voorschot is te overwegen als alternatief voor de klassieke lening bij een bank

Het opgebouwde spaarbedrag van een groepsverzekering wordt uitbetaald op de datum van het wettelijke pensioen. Momenteel mag dat op 65 jaar, maar Mark en Marijke zullen wellicht tot hun 67ste moeten werken – de nieuwe pensioengrens vanaf 2030. Toch bestaat er een mogelijkheid dat ze nu al een deel van de spaarreserve opnemen om er vastgoed mee te kopen, te bouwen of te renoveren. Dat mag een woning zijn, maar ook een commercieel pand, een tweede verblijf of een stuk grond. Een voorwaarde is wel dat het vastgoed is gelegen in Europa en daar belastbare inkomsten oplevert.

“Het opvragen van zo’n voorschot is te overwegen als alternatief voor de klassieke lening bij een bank”, zegt Philip Steeland, de CEO van projectontwikkelaar Vastia. “Want in dat geval betaal je geen notariskosten, registratierechten of een hypothecaire inschrijving. Welk bedrag je vervroegd mag opnemen, hangt af van de opgebouwde pensioenreserve. Die oplossing is zeker interessant als het rendement van de groepsverzekering laag is en als de einddatum van het contract van dichterbij komt. Je hebt dan al een mooi kapitaal opgebouwd en het verlies aan intresten is relatief klein.”

Geen afkoop

Mark en Marijke overwegen via die perfect legale constructie een assistentieflat te kopen. Die zullen ze eerst verhuren, om er later zelf in te trekken. “Dat gebeurt steeds vaker”, weet Steeland. “Het opnemen van zo’n voorschot is niet hetzelfde als een afkoop. Bij een afkoop wordt een einde gemaakt aan het contract, en dat wordt fiscaal en financieel zwaar beboet. Als je een voorschot opneemt, blijft de polis gewoon doorlopen en wordt je aanvullend pensioen nog altijd verder opgebouwd. Je bent niet verplicht het voorschot terug te betalen, maar de verzekeraar rekent dan wel intresten aan.”

En wat als Mark en Marijke geen voorschot nemen op hun groepsverzekering, omdat ze de opgebouwde spaarreserve liever houden voor hun oude dag? “In dat geval kun je de verzekeringspolis in pand geven aan een bank, om een nieuw hypothecair woonkrediet te verkrijgen”, stelt Steeland. “Bovendien kun je de polis als alternatief voor de klassieke schuldsaldoverzekering gebruiken. Overlijd je vooraleer de lening afloopt, dan wordt het kapitaal simpelweg uitgekeerd aan de bank om de nog openstaande schuld af te lossen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content