Vastgoed in Bretagne: hét moment om goede deals te sluiten

© GET
Xavier Attout journalist Trends/Tendances

De prijzen van bestaande woningen zijn in tien jaar tijd niet veranderd in Bretagne. Hét moment om goede deals te sluiten, zelfs als het aanbod afneemt. Finistère en het noordoosten van Bretagne zijn de financieel meest toegankelijke gebieden.

De zaak veroorzaakte een paar weken geleden veel ophef in Bretagne. Een vijftiental gemeentehuizen kregen twee cijfers: het percentage tweede woningen, en het aantal. Met dat signaal klaagden sommige bewoners over het hoge aantal tweede woningen in de regio. In sommige gemeenten, zoals Sarzeau, in Morbihan, zijn er meer dan 60 procent tweede woningen. In de Côtes-d’Armor is dat 71 procent in Carnac, terwijl het in Arzon stijgt tot 80 procent. Die trend zal naar verwachting niet afnemen. Integendeel: de transformatie van kuststeden tot badplaatsen versnelt door de bulldozers van sommige vastgoedontwikkelaars. Bretagne staat al op de vierde plaats bij de Franse regio’s met het hoogste percentage tweede woningen, met 13 procent. Corsica is ver vooruit met 37,2 procent.

In 2018 bedroeg de gemiddelde prijs van een bestaand huis in Bretagne 188.100 euro. Een stijging van 10,7 procent in vijf jaar.

De Bretoense vastgoedmarkt, die zeer populair is bij de Belgen, heeft zich de jongste twee jaar hersteld. De kustlijn van 2470 km, gelegen op 7 tot 8 uur van Brussel, is een compleet andere omgeving. De prijzen blijven aantrekkelijk, ook al zijn ze de afgelopen maanden gestegen. “De prijzen zijn veel lager dan aan andere, meer zuidelijk gelegen Franse kusten”, zegt Agnès Lanoë, notaris in Fouesnant. “Het feit dat Île-de-France dankzij de hogesnelheidslijn (LGV) slechts anderhalf uur van Rennes is verwijderd, heeft de jongste maanden ook een impact gehad. De verkoop is met 48 procent gestegen in vergelijking met 2014. Bretagne biedt nog altijd mooie kansen. In veel steden liggen de prijzen nog altijd lager dan in 2008, zelfs aan zee.”

Locatie en uitzicht

De notarissen van Bretagne maakten onlangs een studie over de secundaire residentiemarkt Manche-Atlantique. “We zien dat de markt onder druk staat en dat het aanbod opdroogt”, zegt Agnès Lanoë. “Maar de markt blijft gezond omdat de prijzen weinig veranderen. Zelfs als de kwalitatieve eigendommen met een bevoorrechte locatie, zoals uitzicht op de zee, hun waarde aanzienlijk zien stijgen. Maar zodra je verder van de kust zit of de kwaliteit minder goed is, onderhandelen de kopers stevig.”

In 2018 bedroeg de gemiddelde prijs van een huis in Bretagne 188.100 euro. Een stijging van 10,7 procent in vijf jaar. De kostprijs van een appartement bedroeg 2990 euro per vierkante meter (-1,4% in vijf jaar). “Omdat kopers minder eisen stellen aan een tweede woning, zijn de prijzen lager dan die van de eerste woning.” Het aanbod op de nieuwbouwmarkt is nog altijd relatief laag, maar er is opnieuw belangstelling voor bouwgrond. Ook al hebben nieuwe stedenbouwkundige regels de omvang van de percelen aanzienlijk verkleind.

In de markt van de bestaande woningen is er voor ieder wat wils. Of het nu gaat om een appartement, een villa, een klein vissershuisje, aan het water, in het centrum van de stad of in het hart van een haven, het vastgoedaanbod is behoorlijk gevarieerd. “De locatie en het uitzicht zijn essentiële criteria voor kopers. De prijs per vierkante meter voor bestaande woningen kan daarom hoger zijn dan voor nieuwbouw”, zegt Agnès Lanoë. “De kopers vinden de locatie belangrijker dan de oppervlakte. De kopers kennen de regio waar ze hun tweede verblijf willen kopen: omdat ze er vandaan komen of omdat ze er hun vakantie hebben doorgebracht. Maar ze kijken steeds meer naar de kwaliteit van het vastgoed. Ze evalueren ook nauwkeuriger het werk dat moet worden verricht. En ze zijn des te waakzamer als ze overwegen het huis te verhuren.”

In Bretagne liggen de prijzen per vierkante meter voor bestaande woningen alleen aan de Côte d’Amour hoger dan 4000 euro. De populaire badplaatsen aan de Bretoense kust profiteren van de grote vraag, waardoor sommige de prijzen zien stijgen, zoals Carnac (+22,9%, 381.000 euro), Le Croisic (+18,3%, 275.000), Trébeurden (+20,6%, 205.000), Saint-Malo (+8%, 270.000) en Concarneau (+6,3%, 170.000).

Op weg naar Morbihan

In het noordoosten van Bretagne, over een 70 kilometer lange kustlijn, is nog altijd veel vraag naar vastgoed in Saint-Malo, Saint-Briac, Dinard, Cancale en Saint-Lunaire. “In Saint-Malo kan de prijs van een huis stijgen tot een miljoen euro. 5 tot 20 kilometer verderop beginnen de prijzen bij 200.000 euro voor een klein huisje met wat werk.” De hoogste gemiddelde prijzen voor oude huizen zijn te vinden in Saint-Briac-sur-Mer (348.500 euro), terwijl ze in Dinard dalen tot 242.500 euro.

Aan de Côtes-d’Armor wordt de markt gedomineerd door Lancieux (287.500 euro), net voor Saint-Cast-le-Guildo (207.500 euro) en Trébeurden (205.000 euro). Dat zijn de meest toegankelijke steden in Bretagne, samen met Finistère. Maar het kost nog altijd minimaal 300.000 tot 400.000 euro om een huis op een redelijke afstand van de zee in handen te krijgen.

In Finistère, in het westen van Bretagne, zag Clohars-Carnoët de gemiddelde prijs van zijn huizen sterk stijgen tot 234.100 euro (+23%), gevolgd door Carantec (198.000 euro) en Fouesnant (190.000 euro). In Morbihan behoren La Trinité-sur-Mer, Carnac en Arzon tot de steden met de duurste huizen. Het kost gemiddeld 473.500 euro om een huis in La Trinité-sur-Mer in handen te krijgen, een zeer populaire stad in de baai van Quiberon.

Tot slot gaan we verder naar het zuiden, naar de Atlantische kust. Als u wilt profiteren van de nabijheid van Pornichet of La Baule zonder de prijzen te hoeven betalen (mediaanprijs voor een huis is 398.000 euro in Pornichet, 356.000 euro in La Baule), kan het interessant zijn Assérac, La Turballe of Mesquer-Quimiac te bekijken.

Partner Content