Zorgen dat het licht blijft branden. Dat is de belangrijkste opdracht van Elia, de beheerder van ons hoogspanningsnetwerk. Gemakkelijk is dat niet. Op korte termijn veroorzaken de kernuitstap en de hogere gasprijzen spanningen. Op lange termijn vergt de klimaattransitie miljardeninvesteringen en moet België op zoek naar betrouwbare leveranciers van groene stroom. "Je bent liever afhankelijk van het stabiele Noorwegen dan van het politiek wispelturige Nigeria", zegt Chris Peeters, de topman van Elia.

De gasprijs blijft onverminderd stijgen tot nieuwe recordhoogtes. De ongerustheid over de krappe markt houdt verder aan.

Nederlands aardgas is vandaag opnieuw ruim 20% duurder geworden, het zoveelste record op rij. Het is blinde paniek bij sommige leveranciers, zeggen handelaars. Sommigen hebben te weinig voorraad ingeslagen, omdat ze de economische heropleving hebben onderschat. Daardoor proberen ze nu halsoverkop gas te reserveren. De piekende energieprijzen beginnen stilaan een gevaar te vormen voor de economische groei.

Krappe gasvoorraden duwen de prijzen in Europa naar recordniveaus. Zodra het kouder wordt, komt daar een stijgende vraag bovenop. Vooral het Verenigd Koninkrijk heeft een probleem.

De energietransitie schudt de energiesector door elkaar. Koolstofneutraliteit tegen 2050 staat bovenaan op het prioriteitenlijstje, maar Grégoire Dallemagne, de CEO van Luminus en de voorzitter van Febeg, ziet nog andere uitdagingen. "In de komende tien jaar moeten we oplossingen bieden op een nooit geziene schaal."