De consumentenorganisatie vraagt maatregelen opdat klanten makkelijker zouden kunnen veranderen van bank.

"Test-Aankoop klaagt al jaren de praktijk aan waarbij kredietverleners klanten, die willen opteren om bijvoorbeeld een woningverzekering bij een andere instelling te nemen, te bestraffen met hogere interestvoeten", klinkt het. "Het ontwerp laat toe dat dit gebruik in de bankensector gehandhaafd blijft, waardoor de klant wordt gegijzeld en jarenlang moet betalen voor een product dat niet of niet meer interessant is in vergelijking met andere producten."

Kosten herfinanciering verminderen

Daarnaast vraagt Test-Aankoop dat de wederbeleggingsvergoeding en de notariskosten in geval van een herfinanciering verminderd zouden worden. "Een en ander zou de consument toelaten om maximaal te shoppen tussen kredietinstellingen en te lenen tegen de laagste interestvoet. Ook banken zelf zouden op die manier worden aangespoord om de beste aanbiedingen aan de klant voor te leggen."

Het wetsontwerp is van de hand van minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. (Belga/NS)

De consumentenorganisatie vraagt maatregelen opdat klanten makkelijker zouden kunnen veranderen van bank. "Test-Aankoop klaagt al jaren de praktijk aan waarbij kredietverleners klanten, die willen opteren om bijvoorbeeld een woningverzekering bij een andere instelling te nemen, te bestraffen met hogere interestvoeten", klinkt het. "Het ontwerp laat toe dat dit gebruik in de bankensector gehandhaafd blijft, waardoor de klant wordt gegijzeld en jarenlang moet betalen voor een product dat niet of niet meer interessant is in vergelijking met andere producten." Daarnaast vraagt Test-Aankoop dat de wederbeleggingsvergoeding en de notariskosten in geval van een herfinanciering verminderd zouden worden. "Een en ander zou de consument toelaten om maximaal te shoppen tussen kredietinstellingen en te lenen tegen de laagste interestvoet. Ook banken zelf zouden op die manier worden aangespoord om de beste aanbiedingen aan de klant voor te leggen." Het wetsontwerp is van de hand van minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. (Belga/NS)