Test-Aankoop: "Banken kunnen klanten ook met nieuwe hypotheekwet blijven "gijzelen"

25/02/16 om 15:16 - Bijgewerkt om 15:16

Bron: Moneytalk

Het wetsontwerp dat de Europese Richtlijn over hypothecaire kredieten omzet, "schiet op een heel aantal punten te kort inzake het beschermen van de consument". Dat zegt Test-Aankoop in de marge van Batibouw.

Test-Aankoop: "Banken kunnen klanten ook met nieuwe hypotheekwet blijven "gijzelen"

© BELGA

De consumentenorganisatie vraagt maatregelen opdat klanten makkelijker zouden kunnen veranderen van bank.

"Test-Aankoop klaagt al jaren de praktijk aan waarbij kredietverleners klanten, die willen opteren om bijvoorbeeld een woningverzekering bij een andere instelling te nemen, te bestraffen met hogere interestvoeten", klinkt het. "Het ontwerp laat toe dat dit gebruik in de bankensector gehandhaafd blijft, waardoor de klant wordt gegijzeld en jarenlang moet betalen voor een product dat niet of niet meer interessant is in vergelijking met andere producten."

Kosten herfinanciering verminderen

Daarnaast vraagt Test-Aankoop dat de wederbeleggingsvergoeding en de notariskosten in geval van een herfinanciering verminderd zouden worden. "Een en ander zou de consument toelaten om maximaal te shoppen tussen kredietinstellingen en te lenen tegen de laagste interestvoet. Ook banken zelf zouden op die manier worden aangespoord om de beste aanbiedingen aan de klant voor te leggen."

Het wetsontwerp is van de hand van minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. (Belga/NS)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks het meest recente nieuws over de beurs en geldzaken in uw mailbox! Met tips op vlak van sparen, beleggen, wonen, belastingen en pensioen

Onze partners