Syndicus registeren vanaf 1 april verplicht

24/03/17 om 12:51 - Bijgewerkt om 12:51

Bron: Belga

Vanaf april wordt het wettelijk verplicht om een syndicus in een appartementsgebouwen te registreren bij de FOD Economie. Dat staat in een koninklijk besluit van ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en Middenstand Willy Borsus (MR), dat kadert in een aanpassing van de wet op mede-eigendom.

Syndicus registeren vanaf 1 april verplicht

© istock

Concreet is vanaf 1 april elke vereniging van mede-eigenaars verplicht om de gegevens van de syndicus te registeren in de Kruispuntbank van Onder­nemingen van de FOD Economie, zodat diens gegevens voor iedereen beschikbaar zijn. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

"Bedoeling is dat bewoners erdoor het gevoel krijgen dat zij en hun woning in goede handen zijn", zegt ­minister Geens. "Voor syndici is het dan weer belangrijk dat ze eindelijk erkenning krijgen voor hun job."

Dat syndici zich lang niet altijd erkend voelen, mag blijken uit de daling van hun aantal. Terwijl er in ons land elk jaar 3.220 flats bijkomen, zijn er steeds minder professionele syndici om ze te beheren, zo bleek eind vorig jaar uit statistieken van de FOD Economie. Waar Vlaanderen eind 2015 nog 6.112 syndici telde, waren dat er in juni 2016 nog maar 6.072. Volgens dezelfde cijfers telt België nu 182.000 appartementsgebouwen, goed voor 750.000 appartementen.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks het meest recente nieuws over de beurs en geldzaken in uw mailbox! Met tips op vlak van sparen, beleggen, wonen, belastingen en pensioen

Onze partners