Sla de brug tussen twee woningen: een overbruggingskrediet kan een cashtekort aanvullen

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Je wilt de bouw van een nieuwe woning financieren met de verkoop van je huidige eigendom. In dat geval kan een overbruggingskrediet een eventueel tijdelijk cashtekort aanvullen.

Een huis bouwen is een werk van lange adem, en tijdens het bouwproces ontvang je om de haverklap facturen. Doorgaans zorgt een hypothecair krediet ervoor dat je voldoende middelen ter beschikking hebt. Maar wat als je al een woning hebt, en het geld uit de toekomstige verkoop ervan wilt aanwenden voor je nieuwbouw?

In dat geval word je mogelijk geconfronteerd met een tijdelijk cashtekort. Want zolang je huidige woning niet verkocht geraakt, heb je misschien wel onvoldoende liquide middelen om de bouw van je nieuwe pand te financieren. Een overbruggingskrediet biedt dan de oplossing. Hiermee leen je een bepaald bedrag dat je pas bij de verkoop van je huidige woning moet terugbetalen.

Van bank tot bank

De maximale looptijd van een overbruggingskrediet varieert van bank tot bank. Bij BNP Paribas Fortis, KBC en ING bedraagt die twaalf maanden, maar bij Belfius kan je een periode tot twee jaar overbruggen. Tijdens die looptijd betaal je enkel interesten op het opgenomen bedrag. Sommige banken hanteren ook een minimumtermijn van drie of zes maanden.

Sla de brug tussen twee woningen: een overbruggingskrediet kan een cashtekort aanvullen

Een overbruggingskrediet biedt je dus heel wat comfort, want je hoeft je niet meteen zorgen te maken over een tijdelijk geldgebrek indien je geen geschikte koper voor je woning vindt. En zelfs al heb je nog wel wat reserve in de vorm van bijvoorbeeld beleggingen, dan hoef je die nu niet tegen lage koersen te verkopen om de periode te overbruggen.

Duurder dan woonkrediet

De rentevoet van een overbruggingskrediet is vast tijdens de hele looptijd, maar is sowieso hoger dan die van een klassiek woonkrediet. Bij de grootbanken ligt die momenteel tussen 3,54 procent en 4,85 procent, maar bij kleinere kredietverschaffers zoals VDK Spaarbank vind je soms voordeligere tarieven.

Weet ook dat een overbruggingskrediet – in tegenstelling tot een hypothecair woonkrediet – geen recht geeft op een belastingvermindering. Vraag daarom aan je bankier een simulatie van beide kredietvormen uit te voeren: door alle financiële én fiscale elementen in kaart te brengen, wordt meteen duidelijk welke formule voor jou de meest interessante is.(RVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content