De Vlaamse huurdersbonden hebben vorig jaar 4.922 klachten ontvangen over de huurwaarborg. Dat bedraagt ongeveer 10 procent van het totaal aantal klachten van huurders bij de huurdersbonden. Dat zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) op basis van cijfers die ze heeft opgevraagd bij de huurdersbonden.

Volgens Moerenhout hebben de klachten niet alleen te maken met de hoogte van de borg, maar ook met het niet terugkrijgen van de huurwaarborg, discriminatie, enz...

BELGA
© BELGA

Minister Homans liet dinsdag in het VTM-magazine Telefacts verstaan dat ze de huurwaarborg wil optrekken van twee naar drie maanden huur. Zij wil de verhuurders beschermen tegen huurders die de woning in erbarmelijke staat achterlaten. "We hebben vroeger te veel aandacht besteed aan de huurder en te weinig aan de verhuurder", zei Homans in Telefacts.

In het Vlaams Parlement benadrukte de N-VA-minister dat de maatregel moet gezien worden in een bredere evaluatie van de huurwetgeving waarbij het de bedoeling is de rechten van de huurders en verhuurders in balans te houden.

Veel kritiek

Maar in het parlement klonk kritiek op de plannen van Homans. Ook Groen-parlementslid Moerenhout spreekt van een "slecht idee". "Het is een voorbeeld van ondoordacht beleid. Mensen in armoede zijn meestal aangewezen tot de huurmarkt en vinden het nu al een zware karwei om een huurwaarborg van twee maanden bijeen te sprokkelen.

Te meer omdat het soms niet gemakkelijk is om de huurwaarborg van de vorige verhuurder snel en zonder problemen terug te krijgen. Als de regering het bedrag van de waarborg zal verhogen, dan zal de toegang van deze kwetsbare groep tot de huurmarkt nog moeilijker worden", zegt Moerenhout.

"Staat niet in de beleidsnota"

Niet alleen de oppositie heeft kritiek. Voor de coalitiepartner CD&V kan er geen sprak zijn van een optrekking van de huurwaarborg van twee naar drie maanden. 'Dit is gewoon uitgesloten. Het staat niet in het regeerakkoord noch in haar beleidsnota. Ik zie niet in op welke basis ze dit gaan doen', zegt de woordvoerster Wonen Katrien Partyka aan Het Laatste Nieuws.

Ook het Netwerk tegen Armoede is niet te spreken over het voorstel van Vlaams minister van Wonen. Peter Heirman van het netwerk zegt dat de optrekking van de huurwaarborg ook geen goede zaak is voor de verhuurders. "Huurders gaan het nog moeilijker hebben om het huurgeld op tijd te betalen", aldus Heirman. (Belga/HLN/NS)

De Vlaamse huurdersbonden hebben vorig jaar 4.922 klachten ontvangen over de huurwaarborg. Dat bedraagt ongeveer 10 procent van het totaal aantal klachten van huurders bij de huurdersbonden. Dat zegt Vlaams parlementslid An Moerenhout (Groen) op basis van cijfers die ze heeft opgevraagd bij de huurdersbonden.Volgens Moerenhout hebben de klachten niet alleen te maken met de hoogte van de borg, maar ook met het niet terugkrijgen van de huurwaarborg, discriminatie, enz... In het Vlaams Parlement benadrukte de N-VA-minister dat de maatregel moet gezien worden in een bredere evaluatie van de huurwetgeving waarbij het de bedoeling is de rechten van de huurders en verhuurders in balans te houden. Maar in het parlement klonk kritiek op de plannen van Homans. Ook Groen-parlementslid Moerenhout spreekt van een "slecht idee". "Het is een voorbeeld van ondoordacht beleid. Mensen in armoede zijn meestal aangewezen tot de huurmarkt en vinden het nu al een zware karwei om een huurwaarborg van twee maanden bijeen te sprokkelen. Te meer omdat het soms niet gemakkelijk is om de huurwaarborg van de vorige verhuurder snel en zonder problemen terug te krijgen. Als de regering het bedrag van de waarborg zal verhogen, dan zal de toegang van deze kwetsbare groep tot de huurmarkt nog moeilijker worden", zegt Moerenhout.Niet alleen de oppositie heeft kritiek. Voor de coalitiepartner CD&V kan er geen sprak zijn van een optrekking van de huurwaarborg van twee naar drie maanden. 'Dit is gewoon uitgesloten. Het staat niet in het regeerakkoord noch in haar beleidsnota. Ik zie niet in op welke basis ze dit gaan doen', zegt de woordvoerster Wonen Katrien Partyka aan Het Laatste Nieuws. Ook het Netwerk tegen Armoede is niet te spreken over het voorstel van Vlaams minister van Wonen. Peter Heirman van het netwerk zegt dat de optrekking van de huurwaarborg ook geen goede zaak is voor de verhuurders. "Huurders gaan het nog moeilijker hebben om het huurgeld op tijd te betalen", aldus Heirman. (Belga/HLN/NS)