In een mededeling zegt de Nationale Bank dat ze 'nieuwe, expliciete verwachtingen' zal opstellen. De financiële instellingen zullen die moeten integreren, wat hen ertoe moet aanzetten om voorzichtig(er) te zijn bij het geven van hypothecaire kredieten.

De Nationale Bank en de Europese Centrale Bank hebben immers vastgesteld dat de kwetsbaarheid van de Belgische vastgoedmarkt de laatste jaren opnieuw toeneemt. De NBB dwong de banken daarom al eerder om een extra kapitaalbuffer aan te houden. De banken vroegen eerder dit jaar zelf om nog extra maatregelen.

De komende weken zal de Nationale Bank haar oor te luisteren leggen bij de banken en verzekeraars. Dat moet uitmonden in een nieuwe maatregel die de komende weken wordt afgerond en van toepassing wordt vanaf 2020.

In een mededeling zegt de Nationale Bank dat ze 'nieuwe, expliciete verwachtingen' zal opstellen. De financiële instellingen zullen die moeten integreren, wat hen ertoe moet aanzetten om voorzichtig(er) te zijn bij het geven van hypothecaire kredieten.De Nationale Bank en de Europese Centrale Bank hebben immers vastgesteld dat de kwetsbaarheid van de Belgische vastgoedmarkt de laatste jaren opnieuw toeneemt. De NBB dwong de banken daarom al eerder om een extra kapitaalbuffer aan te houden. De banken vroegen eerder dit jaar zelf om nog extra maatregelen.De komende weken zal de Nationale Bank haar oor te luisteren leggen bij de banken en verzekeraars. Dat moet uitmonden in een nieuwe maatregel die de komende weken wordt afgerond en van toepassing wordt vanaf 2020.