Het partijbestuur van N-VA vraagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) te onderzoeken hoe de fiscale rechtvaardigheid in de behandeling van een tweede woning kan worden gegarandeerd. Dat zegt partijvoorzitter Bart De Wever in een reactie op de berichtgeving dat een lening op de tweede woning een groter fiscaal voordeel zou opleveren dan de lening op de eerste woning. Die mogelijke fiscale onrechtvaardigheid moet opgeheven worden, luidt het.

'Absurde logica'

Bart De Wever, /
Bart De Wever © /

Het N-VA-partijbestuur wijst voor het fenomeen naar de "absurde logica" van de zesde staatshervorming. De woonbonus voor de eerste woning is daarbij een Vlaamse bevoegdheid geworden en de Vlaamse coalitie bouwde dat voordeel af. Het fiscaal voordeel voor de tweede woning, waarin de eigenaar zelf niet woont, is een federale bevoegdheid gebleven en is nog niet aangepast. "De N-VA heeft die onlogische verdeling steeds betreurd", luidt het.

'Woonbonus schoot doel voorbij'

"Studies toonden aan dat de woonbonus zijn doel voorbij schoot en dat deze overheidssubsidie aan de huiseigenaars financieel niet langer houdbaar was. Ondertussen blijkt dat het afbouwen van de woonbonus absoluut geen schokeffect heeft teweeg gebracht op de woningmarkt", aldus nog de partijvoorzitter. "Onder voorbehoud van de correctheid van de cijfers aangehaald in de pers", vraagt het partijbestuur minister van Financiën Van Overtveldt na te gaan hoe de fiscale rechtvaardigheid kan worden gegarandeerd.

Gunstregime afschaffen

Kristof Calvo (Groen), Belga
Kristof Calvo (Groen) © Belga

Oppositiepartij Groen vraagt dat het fiscaal gunstregime voor de tweede woning afgeschaft wordt. De vrijgekomen middelen kunnen ingezet worden voor een lastenverlaging in het kader van een tax shift, zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo.

"Een tweede woning wordt nu meer ondersteund dan een eerste. Daar moeten we komaf mee maken. Het is ook gewoon niet rechtvaardig om tweede woningen te blijven subsidiëren. Het wegwerken van dit voordeel moet voor Groen een deel zijn van de aangekondigde tax shift, zodat we tegelijk de lasten op arbeid verminderen", zegt Calvo.

Stijging van 70 procent

Groen zegt dat "uit een voorzichtige schatting op basis van beschikbare cijfers" blijkt dat 350.000 Belgen vandaag een tweede woning bezitten, in België of in het buitenland. "Dit is een stijging van 70 procent tegenover 2007. De eigenaars bevinden zich voor een overgrote meerderheid in de hoogste inkomensgroep. In tijden van budgettaire schaarste en woonnoden wil Groen dergelijke systemen van omgekeerde herverdeling niet laten bestaan". (Belga/WB)

Het partijbestuur van N-VA vraagt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) te onderzoeken hoe de fiscale rechtvaardigheid in de behandeling van een tweede woning kan worden gegarandeerd. Dat zegt partijvoorzitter Bart De Wever in een reactie op de berichtgeving dat een lening op de tweede woning een groter fiscaal voordeel zou opleveren dan de lening op de eerste woning. Die mogelijke fiscale onrechtvaardigheid moet opgeheven worden, luidt het. Het N-VA-partijbestuur wijst voor het fenomeen naar de "absurde logica" van de zesde staatshervorming. De woonbonus voor de eerste woning is daarbij een Vlaamse bevoegdheid geworden en de Vlaamse coalitie bouwde dat voordeel af. Het fiscaal voordeel voor de tweede woning, waarin de eigenaar zelf niet woont, is een federale bevoegdheid gebleven en is nog niet aangepast. "De N-VA heeft die onlogische verdeling steeds betreurd", luidt het. "Studies toonden aan dat de woonbonus zijn doel voorbij schoot en dat deze overheidssubsidie aan de huiseigenaars financieel niet langer houdbaar was. Ondertussen blijkt dat het afbouwen van de woonbonus absoluut geen schokeffect heeft teweeg gebracht op de woningmarkt", aldus nog de partijvoorzitter. "Onder voorbehoud van de correctheid van de cijfers aangehaald in de pers", vraagt het partijbestuur minister van Financiën Van Overtveldt na te gaan hoe de fiscale rechtvaardigheid kan worden gegarandeerd.Oppositiepartij Groen vraagt dat het fiscaal gunstregime voor de tweede woning afgeschaft wordt. De vrijgekomen middelen kunnen ingezet worden voor een lastenverlaging in het kader van een tax shift, zegt Kamerfractieleider Kristof Calvo. "Een tweede woning wordt nu meer ondersteund dan een eerste. Daar moeten we komaf mee maken. Het is ook gewoon niet rechtvaardig om tweede woningen te blijven subsidiëren. Het wegwerken van dit voordeel moet voor Groen een deel zijn van de aangekondigde tax shift, zodat we tegelijk de lasten op arbeid verminderen", zegt Calvo. Groen zegt dat "uit een voorzichtige schatting op basis van beschikbare cijfers" blijkt dat 350.000 Belgen vandaag een tweede woning bezitten, in België of in het buitenland. "Dit is een stijging van 70 procent tegenover 2007. De eigenaars bevinden zich voor een overgrote meerderheid in de hoogste inkomensgroep. In tijden van budgettaire schaarste en woonnoden wil Groen dergelijke systemen van omgekeerde herverdeling niet laten bestaan". (Belga/WB)