Dat is maar liefst 4,5 pct meer dan een jaar geleden, schrijven de kranten van Sudpresse woensdag. Wat betreft het aantal achterstallige contracten is de stijging bij de hypothecaire kredieten gelijkaardig: 34.474, 5,6 pct meer dan in maart 2014, voor een totaalbedrag van 1.338.143.000 euro (of op een jaar tijd een stijging met 10,9 pct).

Bij de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank trekken ze aan de alarmbel. "Aangetrokken door de lage rentes, nemen sommige mensen overhaast een beslissing, zonder uit te rekenen hoe zwaar een lening op hun budget zal wegen", merkt Didier Noël, coördinator bij de Kredietcentrale, op.

Een andere reden voor bezorgdheid zijn de kredietopeningen, die 215.102 Belgen niet meer kunnen afbetalen. Dat is 6,2 pct meer dan in maart 2014, voor een bedrag van 489.459.000 euro (+2 pct op een jaar tijd).

Wat als je niet meer kan afbetalen?

Allereerst kan een bank je een boete opleggen. Daarenboven zal ze de intrestvoet van je lening verhogen, naargelang het type contract dat je hebt afgesloten.

De kredietverlener heeft bovendien het recht om een aanspraak te maken op je waarborgen zoals bezittingen of je loon.

Ook lenen in de toekomst wordt moeilijker als je geregistreerd staat als een wanbetaler. Banken kunnen namelijk je naam doorspelen aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank.

In het allerslechtste geval kan de kredietverstrekker je woning in beslag nemen. Dat kan hij pas doen nadat een beslagrechter een verzoening tussen jullie beiden tot stand heeft proberen brengen. De verkoop van een woning is pas mogelijk als de rechter faalt in zijn opzet. (Belga/NS)

Dat is maar liefst 4,5 pct meer dan een jaar geleden, schrijven de kranten van Sudpresse woensdag. Wat betreft het aantal achterstallige contracten is de stijging bij de hypothecaire kredieten gelijkaardig: 34.474, 5,6 pct meer dan in maart 2014, voor een totaalbedrag van 1.338.143.000 euro (of op een jaar tijd een stijging met 10,9 pct). Bij de Centrale voor kredieten aan particulieren van de Nationale Bank trekken ze aan de alarmbel. "Aangetrokken door de lage rentes, nemen sommige mensen overhaast een beslissing, zonder uit te rekenen hoe zwaar een lening op hun budget zal wegen", merkt Didier Noël, coördinator bij de Kredietcentrale, op. Een andere reden voor bezorgdheid zijn de kredietopeningen, die 215.102 Belgen niet meer kunnen afbetalen. Dat is 6,2 pct meer dan in maart 2014, voor een bedrag van 489.459.000 euro (+2 pct op een jaar tijd).Allereerst kan een bank je een boete opleggen. Daarenboven zal ze de intrestvoet van je lening verhogen, naargelang het type contract dat je hebt afgesloten.De kredietverlener heeft bovendien het recht om een aanspraak te maken op je waarborgen zoals bezittingen of je loon.Ook lenen in de toekomst wordt moeilijker als je geregistreerd staat als een wanbetaler. Banken kunnen namelijk je naam doorspelen aan de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank. In het allerslechtste geval kan de kredietverstrekker je woning in beslag nemen. Dat kan hij pas doen nadat een beslagrechter een verzoening tussen jullie beiden tot stand heeft proberen brengen. De verkoop van een woning is pas mogelijk als de rechter faalt in zijn opzet. (Belga/NS)