Leuvense studentenkamers volgend jaar goedkoper

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Studenten die volgend jaar op kot gaan in Leuven, zullen minder moeten betalen. Dat leert een contractstudie van de Huisvestingsdienst van de KU Leuven.

Wie volgend academiejaar op kot gaat in Leuven, komt er goedkoper van af dan collega-studenten in Gent, Brussel of Antwerpen. Terwijl in de overige studentensteden de prijzen van studentenkoten vrij stabiel blijven of lichtjes stijgen, zakken die in Leuven. De Vlaams-Brabantse studentenstad kampt met een overaanbod aan studentenkamers. Dat schrijft het Leuvense studentenblad Veto op basis van een studie van de KU Leuven.

De Huisvestingsdienst van KU Leuven laat elk jaar zijn licht schijnen over 700 à 800 huurcontracten en berekent onder meer de gemiddelde huurprijs per maand. Uit dat onderzoek blijkt dat de prijzen de afgelopen jaar in de lift zaten voor alle contracttypen. Ook dit jaar tekende KU Leuven nog een prijsstijging op.

Jaarlijkse indexering

Wie een kot in Leuven wil huren, wacht beter nog even om op zoek te gaan.

“De prijzen stegen dit academiejaar met gemiddeld 2 procent. Dat komt overeen met de jaarlijkse indexering van de huurprijs”, zegt Ludo Clonen, diensthoofd Studentenhuisvesting van de KU Leuven, in Veto. “Daarmee is de stijging van dit academiejaar ongeveer geneutraliseerd.” Een Leuvense student met een twaalfmaandencontract betaalt dit jaar gemiddeld 355,25 euro per maand. Studenten die een tienmaandencontract hebben afgesloten, komen er doorgaans goedkoper vanaf: 324,3 euro per maand. Maar nu lijkt er een einde te komen aan de klim, klinkt het.

Vorig jaar stelde Kotwijs, een Leuvense studentenkamerdatabank, al vast dat er een overaanbod was in Leuven. “Er stonden toen 1100 koten te huur op Kotwijs. Het jaar voordien waren dat er maar 350”, verduidelijkt Clonen. Volgens hem zullen de gevolgen van het overaanbod vanaf volgend academiejaar voelbaar zijn.

Tendensbreuk

Dat is een opvallende ommekeer, want enkele jaren geleden kampte Leuven nog met een tekort aan studentenkamers. Om daar een antwoord op te bieden sloegen KU Leuven, stad Leuven en private ondernemers de handen in elkaar en begonnen ze in 2012 aan de bouw van ongeveer 3000 koten. In september vorig jaar was het tekort volledig weggewerkt.

Clonen benadrukt dat de tendensbreuk de kwaliteit van de koten ten goede zal komen. “Als er krapte op de kamermarkt is, dan worden alle koten verhuurd, ook de slechte en de zeer dure. Als er meer koten op de markt zijn, dan zullen juist de verhuurders die een slechte prijs-kwaliteitverhouding aanbieden gedwongen worden de prijzen te laten zakken of de kwaliteit verhogen.”

“Wie een kot in Leuven wil huren, wacht beter nog even om op zoek te gaan. De kans is groot dat de prijzen zakken in de zomermaanden door het overaanbod”, klink het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content