Terwijl vastgoedprijzen in Europese grootsteden zoals Parijs en Londen de pan uit rijzen, blijven die in Berlijn relatief laag. Volgens de economische nieuwssite, The Economist betaal je per vierkante meter tussen 2500 en 3500 euro als een woning wilt kopen in de Duitse hoofdstad. In Londen en Parijs moet je het drievoud op tafel leggen.

Van nature huurders

Duitsers, in het bijzonder Berlijners, huren liever een woning. Slechts 15 procent van de Berlijners is een huiseigenaar volgens de Duitse Duitse federale statistiekbureau.

Daarnaast moeten Berlijnse verhuurders strikte regels volgen waardoor ze niet zo maar de huurprijzen kunnen verhogen of 'slechte' huurders op straat zetten. "Door de uitgebreide huurdersbescherming is het kopen van vastgoed minder aantrekkelijk in de Duitse hoofdstad", zegt The Economist in een reportage.

Door de beperkte vraag liggen de Berlijnse vastgoedprijzen lager.

Lagere lonen

Berlijners verdienen gemiddeld 7 procent minder dan het Duitse gemiddelde. Dat kan toe te wijten zijn aan het feit dat de grootstad er niet in slaagt om grote ondernemingen te lokken.

REUTERS
© REUTERS

Van de dertig grootste Duitse ondernemingen is er geen enkel gevestigd in Berlijn. Daardoor vinden weinig hoge inkomens hun weg naar de Duitse hoofdstad. De lage inkomens houden samen met de beperkte vraag de vastgoedprijzen in toom.

De toekomst

The Economist waarschuwt dat de prijzen niet laag zullen blijven. De bouw van nieuwe luxueuze appartement in het centrum van de stad kan de prijzen de lucht injagen. "In de toekomst zal het moeilijker worden om een koopje te vinden op de Berlijnse vastgoedmarkt", besluit de economische nieuwssite. (NS)

Terwijl vastgoedprijzen in Europese grootsteden zoals Parijs en Londen de pan uit rijzen, blijven die in Berlijn relatief laag. Volgens de economische nieuwssite, The Economist betaal je per vierkante meter tussen 2500 en 3500 euro als een woning wilt kopen in de Duitse hoofdstad. In Londen en Parijs moet je het drievoud op tafel leggen. Duitsers, in het bijzonder Berlijners, huren liever een woning. Slechts 15 procent van de Berlijners is een huiseigenaar volgens de Duitse Duitse federale statistiekbureau. Daarnaast moeten Berlijnse verhuurders strikte regels volgen waardoor ze niet zo maar de huurprijzen kunnen verhogen of 'slechte' huurders op straat zetten. "Door de uitgebreide huurdersbescherming is het kopen van vastgoed minder aantrekkelijk in de Duitse hoofdstad", zegt The Economist in een reportage. Door de beperkte vraag liggen de Berlijnse vastgoedprijzen lager. Berlijners verdienen gemiddeld 7 procent minder dan het Duitse gemiddelde. Dat kan toe te wijten zijn aan het feit dat de grootstad er niet in slaagt om grote ondernemingen te lokken. The Economist waarschuwt dat de prijzen niet laag zullen blijven. De bouw van nieuwe luxueuze appartement in het centrum van de stad kan de prijzen de lucht injagen. "In de toekomst zal het moeilijker worden om een koopje te vinden op de Berlijnse vastgoedmarkt", besluit de economische nieuwssite. (NS)