Wil je weten wat de drie meest opvallende trends op de Spaanse vastgoedmarkt zijn? Klik dan hier.

Morgen gaan we dieper in op de kosten van Spaans vastgoed.

Gemiddeld moet voor een woning in Spanje vandaag een prijs van 1459,30 euro per vierkante meter betaald worden. In de kustgebieden stijgt die prijs naar 2000 euro per vierkante meter. Een gemiddeld appartement van 80 vierkante meter kost er iets meer dan 160.000 euro.

"De nog algemeen dalende trend van de Spaanse vastgoedprijzen komt bijna volledig op het conto van de bestaande woningen gelegen in het binnenland, met als grote uitzondering de regio Madrid. Daar stijgen de prijzen van zowel nieuwe als bestaande woningen", aldus Marleen De Vijt van Spaans vastgoedspecialist Azull Benelux.

Verhuren

Is Spaans vastgoed als investering (om te verhuren) interessant? De gemiddelde huuropbrengsten zijn nog altijd aan het dalen. Volgens TINSA (Tasaciones Immobiliaris SA) bedraagt de gemiddelde huuropbrengst - vóór kosten - aan de Spaanse Costa's 509 euro per week. Vorig jaar was dat nog 521 euro.

De beste rendementen zijn te halen in Madrid en de vijf populaire kustgebieden: Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Calida, Costa Brava en de Balearen. De aankoopprijzen zijn er met ongeveer 30 procent gedaald, maar de huurprijzen zijn er stabiel gebleven. Mits de keuze van een goede locatie is een bruto huurrendement van 3 à 4 procent haalbaar. Kies ook voor nieuwbouw, waar er geen overaanbod meer van is.

Aankoopkosten

Hou tenslotte rekening met de kosten bovenop de aankoopprijs. Deze kosten zijn in 2014 licht gestegen. In 2013 bedroegen ze nog 11 à 13 procent. Nu moet je rekenen op 12,3 à 14,3 procent.

Op nieuwbouw betaalt u vandaag 10 procent BTW. Daar komen nog ongeveer 1,2 procent extra kosten bij (advocaat- en notariskosten, zegelrechten, registratiekosten, ...).

Voor bestaande woningen is het iets ingewikkelder. Spanje kent vandaag 17 autonome regio's en elke regio bepaalt vrij de overdrachtskosten - te vergelijken met de registratierechten in België. Zo betaalt u bijvoorbeeld vandaag 8 procent registratierechten in Murcia. In Valencia - de Costa Blanca valt hieronder - is dat 10 procent. Andalusië heeft dan weer een oplopend tarief dat begint bij 8 procent en verhoogt naar 9 en 10 procent naargelang je een grotere aankoop doet.

Daarbovenop moet je nog rekening houden met ongeveer 500 euro kosten voor de aansluiting van elektriciteit, water en gas.

Wil je weten wat de drie meest opvallende trends op de Spaanse vastgoedmarkt zijn? Klik dan hier.

Morgen gaan we dieper in op de kosten van Spaans vastgoed.

Gemiddeld moet voor een woning in Spanje vandaag een prijs van 1459,30 euro per vierkante meter betaald worden. In de kustgebieden stijgt die prijs naar 2000 euro per vierkante meter. Een gemiddeld appartement van 80 vierkante meter kost er iets meer dan 160.000 euro."De nog algemeen dalende trend van de Spaanse vastgoedprijzen komt bijna volledig op het conto van de bestaande woningen gelegen in het binnenland, met als grote uitzondering de regio Madrid. Daar stijgen de prijzen van zowel nieuwe als bestaande woningen", aldus Marleen De Vijt van Spaans vastgoedspecialist Azull Benelux.Is Spaans vastgoed als investering (om te verhuren) interessant? De gemiddelde huuropbrengsten zijn nog altijd aan het dalen. Volgens TINSA (Tasaciones Immobiliaris SA) bedraagt de gemiddelde huuropbrengst - vóór kosten - aan de Spaanse Costa's 509 euro per week. Vorig jaar was dat nog 521 euro.De beste rendementen zijn te halen in Madrid en de vijf populaire kustgebieden: Costa del Sol, Costa Blanca, Costa Calida, Costa Brava en de Balearen. De aankoopprijzen zijn er met ongeveer 30 procent gedaald, maar de huurprijzen zijn er stabiel gebleven. Mits de keuze van een goede locatie is een bruto huurrendement van 3 à 4 procent haalbaar. Kies ook voor nieuwbouw, waar er geen overaanbod meer van is.Hou tenslotte rekening met de kosten bovenop de aankoopprijs. Deze kosten zijn in 2014 licht gestegen. In 2013 bedroegen ze nog 11 à 13 procent. Nu moet je rekenen op 12,3 à 14,3 procent. Op nieuwbouw betaalt u vandaag 10 procent BTW. Daar komen nog ongeveer 1,2 procent extra kosten bij (advocaat- en notariskosten, zegelrechten, registratiekosten, ...).Voor bestaande woningen is het iets ingewikkelder. Spanje kent vandaag 17 autonome regio's en elke regio bepaalt vrij de overdrachtskosten - te vergelijken met de registratierechten in België. Zo betaalt u bijvoorbeeld vandaag 8 procent registratierechten in Murcia. In Valencia - de Costa Blanca valt hieronder - is dat 10 procent. Andalusië heeft dan weer een oplopend tarief dat begint bij 8 procent en verhoogt naar 9 en 10 procent naargelang je een grotere aankoop doet. Daarbovenop moet je nog rekening houden met ongeveer 500 euro kosten voor de aansluiting van elektriciteit, water en gas.