Meer weten over huren? Lees ook: Een huis huren of kopen

Als je een verhuurde woning koopt, eindigt het huurcontract niet automatisch. De huur blijft lopen. Het enige wat verandert, is dat jij in plaats van de vorige eigenaar verhuurder wordt. De huurder moet de maandelijkse huur aan jou betalen. Wil je de huurder uit de woning zetten, dan gelden verschillende regels naargelang de huurovereenkomst een vaste datum heeft of niet.

Vaste datum

Heeft het huurcontract een vaste datum (bijvoorbeeld omdat het geregistreerd werd), dan heb je exact dezelfde opzegmogelijkheden als de vroegere eigenaar. Je kan de huurovereenkomst altijd opzeggen voor eigen gebruik als je een opzegtermijn van zes maanden naleeft.

Die opzegtermijn begint te lopen op de eerste dag van de maand na die waarin je de opzeg gaf. Je moet binnen het jaar je intrek nemen in het huis en dit gedurende minstens twee jaar. Je kan hier contractueel niet van afwijken. Een clausule in het huurcontract dat de huurder bij een verkoop dadelijk dient te vertrekken is niet geldig.

Kortere opzegtermijn als er geen vaste datum is

Heeft het huurcontract geen vaste datum (bijvoorbeeld bij een mondelinge huur), dan gelden er andere regels. Woont de huurder nog geen zes maanden in het huis, dan kan je hem eruit zetten zonder ook maar enige opzegtermijn te moeten naleven. Als de huurder al langer dan zes maanden in het huis woont, dan heb je dezelfde opzegmogelijkheden als de oorspronkelijke eigenaar.

Hierop geldt een afwijking. Als je opzegt binnen de 3 maanden na het verlijden van de notariële aankoopakte om zelf in het huis te wonen, kan je dat doen met een opzegtermijn van drie maanden. Opgelet: in de koopovereenkomst die je afsluit kan de vroegere eigenaar je opzegmogelijkheden beperken.

Als je een verhuurde woning koopt, eindigt het huurcontract niet automatisch. De huur blijft lopen. Het enige wat verandert, is dat jij in plaats van de vorige eigenaar verhuurder wordt. De huurder moet de maandelijkse huur aan jou betalen. Wil je de huurder uit de woning zetten, dan gelden verschillende regels naargelang de huurovereenkomst een vaste datum heeft of niet. Heeft het huurcontract een vaste datum (bijvoorbeeld omdat het geregistreerd werd), dan heb je exact dezelfde opzegmogelijkheden als de vroegere eigenaar. Je kan de huurovereenkomst altijd opzeggen voor eigen gebruik als je een opzegtermijn van zes maanden naleeft. Die opzegtermijn begint te lopen op de eerste dag van de maand na die waarin je de opzeg gaf. Je moet binnen het jaar je intrek nemen in het huis en dit gedurende minstens twee jaar. Je kan hier contractueel niet van afwijken. Een clausule in het huurcontract dat de huurder bij een verkoop dadelijk dient te vertrekken is niet geldig. Heeft het huurcontract geen vaste datum (bijvoorbeeld bij een mondelinge huur), dan gelden er andere regels. Woont de huurder nog geen zes maanden in het huis, dan kan je hem eruit zetten zonder ook maar enige opzegtermijn te moeten naleven. Als de huurder al langer dan zes maanden in het huis woont, dan heb je dezelfde opzegmogelijkheden als de oorspronkelijke eigenaar.Hierop geldt een afwijking. Als je opzegt binnen de 3 maanden na het verlijden van de notariële aankoopakte om zelf in het huis te wonen, kan je dat doen met een opzegtermijn van drie maanden. Opgelet: in de koopovereenkomst die je afsluit kan de vroegere eigenaar je opzegmogelijkheden beperken.