‘Jongeren kunnen geen huis kopen zonder financiële steun van hun ouders’

© Thinkstock
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Zonder financiële steun van familie staan jongeren voor een bijna onmogelijke opdracht als ze een huis willen kopen. Dat zegt de vastgoedgroep Century 21 na de bekendmaking van de jaarstatistieken van de federale overheidsdienst Economie.

Uit een bevraging van de vastgoedgroep blijkt dat de meeste banken twintigers en dertigers een woonkrediet weigeren als ze geen eigen kapitaal op tafel kunnen leggen. “Een alarmerende trend die de laatste jaren steeds sterker wordt”, zegt Isabelle Vermeir, de woordvoerster van de vastgoedgroep Centruy 21.

Een 25-jarige moet vooraf gemiddeld 50.000 euro betalen, voor een 30-jarige durft dat bedrag al oplopen tot 70.000 euro. “Potentiële kopers moeten al vlug over zo’n 20 procent eigen kapitaal beschikken. Dat bedrag lenen ze almaar vaker van de ouders. Meer en meer zien we jonge koppels die van hun ouders ieder 25.000 euro krijgen toegestopt”, zegt Vermeir.

Ouders meer zeggenschap

Juist omdat de ouders een duit in het zakje doen, gaan ze samen met hun kinderen op huizenjacht. “Ze betalen mee en willen dus ook iets over de woning te zeggen hebben”, zegt Vermeir. “Vroeger was het omgekeerd. Toen kregen de ouders de woning pas te zien na de aankoop.”

De kopers zijn ook veel kritischer geworden, omdat ze vastgoed steeds meer beschouwen als een interessante belegging, nu het spaarboekje niets meer opbrengt. “De koper wil waar voor zijn geld, weegt alle voor- en nadelen goed af en vergelijkt minutieus”, zegt Vermeir.

Daarnaast houden kopers meer rekening met alle kosten van een woning. “Ze kijken niet alleen meer naar de maandelijkse aflossingen, maar ook naar andere aspecten zoals de energiefactuur. En dan is een woning met een goede energiescore uiteraard een belangrijke meerwaarde”, besluit Vermeir.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content