De stijging komt er niet alleen door de indexering van de huurprijzen, maar ook door het gebrek aan huizen, terwijl de vraag wel enorm groot is. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De toename is vooral problematisch voor alleenstaanden en gezinnen, aangezien de huurprijzen sneller gestegen zijn dan de gemiddelde inkomens. De huurprijzen zitten als sinds 2005 in de lift.

Alleen de provincie Antwerpen vormt een uitzondering, maar wel omdat de prijzen daar een jaar eerder veel spectaculairder dan elders de hoogte ingingen (+13 procent).

Investering in sociale woningen

De Huurdersbond wil dan ook dat minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA) meer sociale woningen bouwt om de situatie op de private markt te verlichten en meer huursubsidies en premies toekent. Volgens de bond houden meer meer dan 30 procent van de huurders te weinig over om een menswaardig leven te leiden.

Homans wijst erop dat nog nooit zoveel werd geïnvesteerd (200 miljoen euro) in sociale woningen, en benadrukt dat niet alleen het aantal subsidies en premies, maar ook de hoogte van de bedragen stijgt. Samen met de indexsprong die niet gold voor de laagste lonen en uitkeringen, compenseert dat de prijsstijging, klinkt het. (Belga/NS)

De stijging komt er niet alleen door de indexering van de huurprijzen, maar ook door het gebrek aan huizen, terwijl de vraag wel enorm groot is. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De toename is vooral problematisch voor alleenstaanden en gezinnen, aangezien de huurprijzen sneller gestegen zijn dan de gemiddelde inkomens. De huurprijzen zitten als sinds 2005 in de lift. Alleen de provincie Antwerpen vormt een uitzondering, maar wel omdat de prijzen daar een jaar eerder veel spectaculairder dan elders de hoogte ingingen (+13 procent). De Huurdersbond wil dan ook dat minister van Wonen, Liesbeth Homans (N-VA) meer sociale woningen bouwt om de situatie op de private markt te verlichten en meer huursubsidies en premies toekent. Volgens de bond houden meer meer dan 30 procent van de huurders te weinig over om een menswaardig leven te leiden. Homans wijst erop dat nog nooit zoveel werd geïnvesteerd (200 miljoen euro) in sociale woningen, en benadrukt dat niet alleen het aantal subsidies en premies, maar ook de hoogte van de bedragen stijgt. Samen met de indexsprong die niet gold voor de laagste lonen en uitkeringen, compenseert dat de prijsstijging, klinkt het. (Belga/NS)