Het gunsttarief van 6 procent geldt voor zowel de gebruikte materialen als de gefactureerde werkuren. Je moet wel beroep doen op officiële aannemers en vakmannen.

Vijf jaar oud

De woning moet minstens vijf jaar oud zijn. Om aan deze voorwaarde te voldoen moet het gebouw in principe minstens vijf jaar bewoond zijn. Het volstaat echter dat je woning in gebruik is genomen in de loop van het vijfde kalenderjaar dat voorafgaat aan de verbouwingswerken. Om in 2014 nog te kunnen genieten van zes procent btw, moet het gebouw dus vóór 1 januari 2010 in gebruik genomen zijn.

Mag je de hele woning renoveren?

Neen! De oppervlakte van het resterende oude gedeelte moet na de uitvoering van de renovatiewerken nog steeds groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte van de woning. Bovendien moet het merendeel van de bestaande dragende muren behouden blijven.

Enkel voor privéwoningen

Het renovatiegunsttarief van zes procent heeft enkel betrekking op privéwoningen. Weet wel dat het niet noodzakelijk je gezinswoning hoeft te zijn: ook je tweede verblijf of vastgoed dat je verhuurt komen hiervoor in aanmerking.

Wat bij gemengd gebruik?

Gebruik je je woning ook voor professionele doeleinden? Zolang het privégedeelte overheerst en je renovatiewerken aan het hele gebouw uitvoert, betaal je slechts zes procent btw op alles. Gebruik je meer dan de helft van de woning voor je beroep? In dat geval betaal je zes procent op de werken die slaan op het privégedeelte, en 21 procent op alles wat betrekking heeft op het professionele deel.

Afbreken en opnieuw opbouwen?

Goed om weten: in 32 specifieke Belgische steden maak je ook aanspraak op het verlaagde btw-tarief van zes procent wanneer je een oud huis volledig afbreekt en op diezelfde plaats een nieuwe woning bouwt. Meer informatie hierover vind je hier. (RVE)

Het gunsttarief van 6 procent geldt voor zowel de gebruikte materialen als de gefactureerde werkuren. Je moet wel beroep doen op officiële aannemers en vakmannen.De woning moet minstens vijf jaar oud zijn. Om aan deze voorwaarde te voldoen moet het gebouw in principe minstens vijf jaar bewoond zijn. Het volstaat echter dat je woning in gebruik is genomen in de loop van het vijfde kalenderjaar dat voorafgaat aan de verbouwingswerken. Om in 2014 nog te kunnen genieten van zes procent btw, moet het gebouw dus vóór 1 januari 2010 in gebruik genomen zijn.Neen! De oppervlakte van het resterende oude gedeelte moet na de uitvoering van de renovatiewerken nog steeds groter zijn dan de helft van de totale oppervlakte van de woning. Bovendien moet het merendeel van de bestaande dragende muren behouden blijven. Het renovatiegunsttarief van zes procent heeft enkel betrekking op privéwoningen. Weet wel dat het niet noodzakelijk je gezinswoning hoeft te zijn: ook je tweede verblijf of vastgoed dat je verhuurt komen hiervoor in aanmerking. Gebruik je je woning ook voor professionele doeleinden? Zolang het privégedeelte overheerst en je renovatiewerken aan het hele gebouw uitvoert, betaal je slechts zes procent btw op alles. Gebruik je meer dan de helft van de woning voor je beroep? In dat geval betaal je zes procent op de werken die slaan op het privégedeelte, en 21 procent op alles wat betrekking heeft op het professionele deel.Goed om weten: in 32 specifieke Belgische steden maak je ook aanspraak op het verlaagde btw-tarief van zes procent wanneer je een oud huis volledig afbreekt en op diezelfde plaats een nieuwe woning bouwt. Meer informatie hierover vind je hier. (RVE)