Niet alle huurders laten de huurwoning op het einde van de huur 'proper' achter. Wat mag je van je huurder verwachten?

Verduidelijk het in het huurcontract

Om discussies te vermijden kan je in het huurcontract aangeven wat je precies van je huurder verwacht bij het einde van de huur. Zo kan je overeenkomen dat je huurder de woning volledig moet poetsen. Je kan meteen afspreken dat als hij zich hier niet aan houdt, je gerechtigd bent een poetsploeg op zijn kosten het huis te laten opkuisen.

Je kwam niets overeen

Ook als je niets overeenkwam in het huurcontract kan je vragen dat je huurder al zijn spullen en afval uit het huis meeneemt en dat hij dat proper achterlaat. Doet hij dat niet probeer dan bij de afsluitende plaatsbeschrijving met je huurder een oplossing te vinden waarbij hij bijvoorbeeld akkoord gaat dat je een deel van de huurwaarborg toebedeeld krijgt of een poetsploeg op zijn kosten het huis mag laten kuisen.

Is je huurder het hiermee niet eens zorg dan alleszins dat je in de afsluitende plaatsbeschrijving de vieze staat van de woonst vermeldt. Je moet dan afwegen of je het de moeite vindt een vergoeding te vragen aan de vrederechter.

Is er een plaatsbeschrijving?

Als er geen plaatsbeschrijving werd opgemaakt bij aanvang van de huur, zou je huurder wel eens kunnen zeggen dat hij de woonst in eenzelfde vieze toestand kreeg bij het begin van de huur. Je riskeert dan het tegenbewijs niet te kunnen leveren en geen vergoeding te kunnen vragen.

Niet alle huurders laten de huurwoning op het einde van de huur 'proper' achter. Wat mag je van je huurder verwachten?Om discussies te vermijden kan je in het huurcontract aangeven wat je precies van je huurder verwacht bij het einde van de huur. Zo kan je overeenkomen dat je huurder de woning volledig moet poetsen. Je kan meteen afspreken dat als hij zich hier niet aan houdt, je gerechtigd bent een poetsploeg op zijn kosten het huis te laten opkuisen.Ook als je niets overeenkwam in het huurcontract kan je vragen dat je huurder al zijn spullen en afval uit het huis meeneemt en dat hij dat proper achterlaat. Doet hij dat niet probeer dan bij de afsluitende plaatsbeschrijving met je huurder een oplossing te vinden waarbij hij bijvoorbeeld akkoord gaat dat je een deel van de huurwaarborg toebedeeld krijgt of een poetsploeg op zijn kosten het huis mag laten kuisen.Is je huurder het hiermee niet eens zorg dan alleszins dat je in de afsluitende plaatsbeschrijving de vieze staat van de woonst vermeldt. Je moet dan afwegen of je het de moeite vindt een vergoeding te vragen aan de vrederechter.Als er geen plaatsbeschrijving werd opgemaakt bij aanvang van de huur, zou je huurder wel eens kunnen zeggen dat hij de woonst in eenzelfde vieze toestand kreeg bij het begin van de huur. Je riskeert dan het tegenbewijs niet te kunnen leveren en geen vergoeding te kunnen vragen.