Bod uitbrengen op een woning? Zo doe je dat correct

© iStock

Je hebt je oog laten vallen op een huis en wil een bod uitbrengen? Weet dan dat zo’n bod niet vrijblijvend is. Het is dus ook belangrijk het correct te formuleren. Dat doe je zo.

Een bod – ongeacht of dat mondeling, via een e-mail, sms dan wel schriftelijk gebeurt – is bindend. Als de verkoper het bod aanvaardt, dan moet je het huis kopen tegen de door jou geboden prijs en dit zelfs als je nog geen voorschot betaalde.

Het is dan ook belangrijk goed na te denken vooraleer je effectief een bod doet en zeker te zijn over zowel het huis op zich als de prijs die je daarvoor wil geven.

Om daarover duidelijkheid te krijgen, kan je je laten bijstaan door een architect, aannemer en eventueel een schatter die de waarde kan bepalen. Ga vooraleer een bod te doen ook na of je wel een lening kunt krijgen bij de bank.

Schadevergoeding

Bod uitbrengen op een woning? Zo doe je dat correct

Aanvaardt de verkoper jouw bod en koop je vervolgens toch niet, dan kan de verkoper van jou een schadevergoeding vragen. Veelal wordt de schade hierbij bepaald op 10 procent van de door jou geboden prijs.

Aanvaardt de verkoper daarentegen jouw bod niet, dan is er geen verkoop en dit zelfs niet als je de volledige vraagprijs van de verkoper zou bieden. Een verkoper kan dus na jouw bod perfect nog aan iemand anders verkopen (zelfs als die minder biedt dan jou) of hij kan je zeggen dat hij de geboden prijs zonder meer te laag vindt.

Een vraagprijs vooropstellen is nu eenmaal geen aanbod maar louter een uitnodiging tot onderhandelen.

Beperk het in de tijd

Beperk jouw bod in de tijd. Zo kan je bijvoorbeeld tegen de verkoper (of het immokantoor) zeggen dat jouw bod maar 1 week geldig is. Op die manier moet je niet oneindig wachten tot je zekerheid krijgt van de verkoper of die ingaat op jouw bod en kan je eventueel een ander huis kopen.

Bod uitbrengen op een woning? Zo doe je dat correct

Bovendien vermijd je op die manier dat de verkoper het bod in zijn schuif legt en de tijd krijgt te wachten op een eventueel beter bod van een andere kandidaat (hij heeft het jouwe nu eenmaal dan achter de hand).

Heb je het bod niet beperkt in de tijd, dan geldt dat voor onbepaalde duur. In dat geval trek je het bod best in zodra je wilt dat het niet meer geldt. Om discussies te vermijden doe je dat best met een aangetekende brief waarin je aangeeft het bod niet langer te handhaven.

Zet het op papier

Heb je het bod op papier gezet, dan is er meteen een duidelijk bewijs van welk bod je precies deed. Het is dan ook belangrijk het bod zeer correct te formuleren en duidelijk aan te geven welke voorwaarden en modaliteiten je er precies aan wilt koppelen.

In het bod moet je vooreerst aangeven op welk onroerend goed je precies een bod uitbrengt. Het is verder aangewezen om ook te verduidelijken of je wilt dat bepaalde zaken al dan niet inbegrepen zijn in jouw bod (bijvoorbeeld gordijnen, bepaalde meubelen, verlichting…).

Vermeld ook de prijs die je biedt zowel in cijfers als in letters. Je kan aan het bod ook voorwaarden koppelen en aangeven dat je het bod doet onder de voorwaarde dat je een lening krijgt van de bank. (JS)

Dit is een voorbeeld van een bod.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content