Door je woning beter te isoleren, kan je je energiekosten op termijn aanzienlijk inperken. Bovendien kom je dan in aanmerking voor een premie van je netbeheerder en eventueel van de provincie of de gemeente. Op die manier verdien je al meteen een stukje van de gedane investeringen terug.

Wanneer je je energiebesparende inspanningen bovendien bundelt met die van je buren, kan je nog méér besparen. Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is een gezamenlijke investering per deelnemer gemiddeld 15 procent goedkoper dan een individueel project. Daarom wil de Vlaamse regering vanaf volgend jaar wijkrenovaties ondersteunen.

Concreet: wanneer minstens tien huiseigenaars in een geografisch afgebakend gebied - bijvoorbeeld een straat, een wijk of een gemeente - een collectieve energiebesparende renovatie laten uitvoeren, dan kunnen ze een extra premie bekomen. Die komt bovenop de reeds bestaande premies voor isolerende investeringen.

Premie voor de projectbegeleider

Let wel, de nieuwe premie komt toe aan de buurtbewoner die instaat voor de begeleiding, coördinatie en opvolging van het collectieve project. Hij neemt zoveel mogelijk de taken uit handen van de andere deelnemers - zoals het zoeken van aannemers, werfopvolging, administratieve ondersteuning, kwaliteitscontrole, enzovoort.

Door de gemeenschappelijke aanpak kan een projectbegeleider ertoe bijdragen dat de energierenovatiewerken efficiënter, vlotter en goedkoper uitgevoerd worden. Daar halen alle deelnemende buurtbewoners hun voordeel uit. In ruil hiervoor kan de begeleider een premie tot 400 euro per woning opstrijken.

De nieuwe premie wordt op 1 januari 2017 ingevoerd. Vanaf dan zullen projectbegeleiders zich kunnen registreren bij de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Weet wel dat een projectbegeleider aan bepaalde voorwaarden zal moeten voldoen - bijvoorbeeld op het vlak van technische, bouwkundige en financiële kennis.

Door je woning beter te isoleren, kan je je energiekosten op termijn aanzienlijk inperken. Bovendien kom je dan in aanmerking voor een premie van je netbeheerder en eventueel van de provincie of de gemeente. Op die manier verdien je al meteen een stukje van de gedane investeringen terug. Wanneer je je energiebesparende inspanningen bovendien bundelt met die van je buren, kan je nog méér besparen. Volgens Vlaams minister van Energie Bart Tommelein is een gezamenlijke investering per deelnemer gemiddeld 15 procent goedkoper dan een individueel project. Daarom wil de Vlaamse regering vanaf volgend jaar wijkrenovaties ondersteunen. Concreet: wanneer minstens tien huiseigenaars in een geografisch afgebakend gebied - bijvoorbeeld een straat, een wijk of een gemeente - een collectieve energiebesparende renovatie laten uitvoeren, dan kunnen ze een extra premie bekomen. Die komt bovenop de reeds bestaande premies voor isolerende investeringen. Let wel, de nieuwe premie komt toe aan de buurtbewoner die instaat voor de begeleiding, coördinatie en opvolging van het collectieve project. Hij neemt zoveel mogelijk de taken uit handen van de andere deelnemers - zoals het zoeken van aannemers, werfopvolging, administratieve ondersteuning, kwaliteitscontrole, enzovoort. Door de gemeenschappelijke aanpak kan een projectbegeleider ertoe bijdragen dat de energierenovatiewerken efficiënter, vlotter en goedkoper uitgevoerd worden. Daar halen alle deelnemende buurtbewoners hun voordeel uit. In ruil hiervoor kan de begeleider een premie tot 400 euro per woning opstrijken. De nieuwe premie wordt op 1 januari 2017 ingevoerd. Vanaf dan zullen projectbegeleiders zich kunnen registreren bij de distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Weet wel dat een projectbegeleider aan bepaalde voorwaarden zal moeten voldoen - bijvoorbeeld op het vlak van technische, bouwkundige en financiële kennis.