"Alle rentes zullen nog even blijven dalen. Zo ook de rente op een hypothecaire lening, al daalt die minder snel", zegt Van Craeynest. De banken willen hun winstmarges vergroten door onder andere de dalende rentes van de staatsobligaties niet langer te koppelen aan die op woonkredieten. "Tussen 2003 en 2010 bedroeg het renteverschil zowat 60 basispunten (0,6%), maar nu is dat bijna opgelopen tot 200 basispunten (2%)", zei John Romain van het onafhankelijke adviesbureau Immotheker aan Het Laatste Nieuws.

"De klachten van de banken moet je met een korrel zout nemen."

"De banken klagen dat de herfinanciering van hypothecaire leningen hun pijn doet, maar dat moet je met een korrel zout nemen. Zij kunnen namelijk zeer goedkoop geld lenen. Ik denk daarbij aan de spaardeposito's ," zegt Van Craeynest Daarnaast beschikken de meeste financiële instellingen over buffers om het hoofd te bieden aan de dalende rentes.

'Rente dominante factor'

De econoom is ervan overtuigd dat de rentes de komende weken of maanden zullen blijven dalen. Daarom blijft het interessant een woonlening aan te gaan of te herfinancieren.

De dalende rentes compenseren de woonbonus, maar hebben er ondertussen voor gezorgd dat de vastgoedprijzen zijn gestegen. Al blijft die stijging gering omdat de rentes nu minder sterk dalen.

"In tegenstelling tot wat vele mensen denken zal de vermindering van de woonbonus niet meteen resulteren in een daling van de huisprijzen.

De rentes blijven de dominante factor", verduidelijkt Van Craeynest. Een sterke prijsdaling is met andere woorden pas mogelijk als de rentes plots stijgen en dat zal volgens de econoom de komende jaren niet snel gebeuren.

Van Craeneyst verwacht dat de rentedaling in de loop van de tweede helft van 2015 zal stilvallen. Dat zal ervoor zorgen dat de vastgoedprijzen zullen stabiliseren. "Eenmaal dat is gebeurd, zal de stormloop voor een herfinanciering van een woonlening stilvallen", besluit de econoom. (NS)

"Alle rentes zullen nog even blijven dalen. Zo ook de rente op een hypothecaire lening, al daalt die minder snel", zegt Van Craeynest. De banken willen hun winstmarges vergroten door onder andere de dalende rentes van de staatsobligaties niet langer te koppelen aan die op woonkredieten. "Tussen 2003 en 2010 bedroeg het renteverschil zowat 60 basispunten (0,6%), maar nu is dat bijna opgelopen tot 200 basispunten (2%)", zei John Romain van het onafhankelijke adviesbureau Immotheker aan Het Laatste Nieuws."De banken klagen dat de herfinanciering van hypothecaire leningen hun pijn doet, maar dat moet je met een korrel zout nemen. Zij kunnen namelijk zeer goedkoop geld lenen. Ik denk daarbij aan de spaardeposito's ," zegt Van Craeynest Daarnaast beschikken de meeste financiële instellingen over buffers om het hoofd te bieden aan de dalende rentes. De econoom is ervan overtuigd dat de rentes de komende weken of maanden zullen blijven dalen. Daarom blijft het interessant een woonlening aan te gaan of te herfinancieren. De dalende rentes compenseren de woonbonus, maar hebben er ondertussen voor gezorgd dat de vastgoedprijzen zijn gestegen. Al blijft die stijging gering omdat de rentes nu minder sterk dalen. "In tegenstelling tot wat vele mensen denken zal de vermindering van de woonbonus niet meteen resulteren in een daling van de huisprijzen.De rentes blijven de dominante factor", verduidelijkt Van Craeynest. Een sterke prijsdaling is met andere woorden pas mogelijk als de rentes plots stijgen en dat zal volgens de econoom de komende jaren niet snel gebeuren.Van Craeneyst verwacht dat de rentedaling in de loop van de tweede helft van 2015 zal stilvallen. Dat zal ervoor zorgen dat de vastgoedprijzen zullen stabiliseren. "Eenmaal dat is gebeurd, zal de stormloop voor een herfinanciering van een woonlening stilvallen", besluit de econoom. (NS)