Hamsterhuren: De gulden middenweg tussen huren en kopen?

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Wie ergens wil gaan wonen heeft vandaag slechts twee keuzes: huren of kopen. Maar de bouwonderneming Gilen heeft een derde optie uitgewerkt: hamsterhuren. Is het iets voor jou?

Het onderzoeksbureau iVox deed in opdracht van Gilen een onderzoek naar hoe stevig de Belg in zijn schoenen staat op de vastgoedmarkt. De enquête leert dat het voor acht op de tien Belgen die een huis of appartement huren, onmogelijk is een eigen woning te kopen. De bouwonderneming verwijst onder meer naar de nieuwe spelregels die de Nationale Bank wil opleggen aan de banken.

Zo pleit Jan Smets, de gouverneur van de Nationale Bank, ervoor dat nieuwe klanten minstens 20 procent van de aankoop moeten financieren. “Dat maakt het voor veel jongeren onmogelijk zelf een woning te kopen”, reageert het bouwbedrijf. Een eerder onderzoek van AXA toonde al aan dat 43 procent van de jongeren tot 40 procent van zijn inkomen spendeert aan de afbetaling van een woning.

Hamsterhuren biedt volgens Gilen de oplossing. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Het concept valt het best te vergelijken met het leasen van een wagen. “Je huurt bij ons een woning, met een optie die later aan te kopen. Na vijf jaar kun je de betaalde huur omzetten in kapitaal waarmee je het eerste deel van die aankoop financiert. De totale huishuur wordt dan voor de volle 100 procent van de aankoopprijs afgehouden”, zegt zaakvoerder Laurens Gilen in De Standaard. Op de site biedt het bouwbedrijf de garantie dat de aankoopprijs, inclusief de btw en de registratierechten, voor vijf jaar vastligt. De huurders krijgen maximaal tien jaar om te beslissen. Wie beslist de woning niet te kopen, kan ze blijven huren.

“Daarenboven krijgt de huurder de kans om het huis door en door te leren vooraleer hij beslist om de woning te kopen”, klinkt het. “Ook van de stress die vaak samengaat met het bouwproces heb je geen last. Wij bieden kant en klare woningen aan. ”

Nog enkele onduidelijkheden

De kans bestaat dat je het uitgespaarde bedrag al grotendeels weer kwijt bent

In beide kranten hebben experts bedenkingen bij het concept. John Romain van Immotheker is ervan overtuigd dat een woning huren met aankoopoptie potentieel heeft, maar hij vraagt zich af of de woningen correct geprijsd zijn. Het bouwbedrijf geeft geen enkele indicatie over de prijszetting. “Ik weet alleen dat bouwpromotoren niet gratis werken. Hun winstmarge is 25 à 30 procent. Die marge zal ook hier op een of andere manier verrekend zijn”, zegt hij.

De vraag blijft of het voor de huurders over een aantal jaar wel interessanter is een woning te kopen, nu de rentes in de lift zitten. “De kans bestaat dat je het uitgespaarde bedrag al grotendeels weer kwijt bent”, reageert Peter Vanden Houte van ING in het Nieuwsblad.

Bart Van Opstal van de federatie van notarissen heeft het dan weer over een nicheproduct. Volgens hem vallen de vastgoedprijzen in ons land nog binnen de normen. “Het aanbod is groot en de rente is laag”, stelt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content