Jef Wellens
Jef Wellens
Fiscalist bij Wolters Kluwer
Column

10/10/16 om 14:34 - Bijgewerkt om 15:26

'Gelukkig maar dat Vlaanderen de Waalse wooncheque bespaard blijft'

Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer stelt zich veel vragen bij de Waalse wooncheque die de woonbonus vervangt. "Het nieuwe stelsel hangt met haken en ogen aan elkaar, zodat de cheque lijkt op een loterij", zegt hij.

Sinds de zesde staatshervorming zijn de gewesten fiscaal bevoegd voor hypotheekleningen die zijn gesloten om de eigen woning te financieren. Alle gewesten hebben hun eigen beleid uitgestippeld. Het Vlaamse Gewest heeft nog één fiscaal voordeel, de woonbonus, met een maximumbedrag van 1520 euro. Daar komt de eerste tien jaar nog eens 760 euro bij, op voorwaarde dat de eigen woning de enige woning is. De belastingvermindering bedraagt voor iedereen 40 procent, ongeacht het inkomen. Dat geeft per persoon per jaar een maximaal fiscaal voordeel van 912 euro (40 % van 2280 euro). Zijn er minstens drie kinderen, dan ligt dat voordeel nog 32 euro hoger.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Trends-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Trends

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks het meest recente nieuws over de beurs en geldzaken in uw mailbox! Met tips op vlak van sparen, beleggen, wonen, belastingen en pensioen

Onze partners