De zware economische crisis waarmee Spanje te kampen kreeg enkele jaren geleden, had ook zijn invloed op de vastgoedmarkt. De Spaanse eigenaars konden hun leningen niet meer terugbetalen en de banken zetten massaal woningen te koop op de markt.

Een sterk groeiend aanbod dat gepaard ging met een verminderende vraag was de voedingsbodem voor een sterke prijsdaling. De tijden zijn echter veranderd. Dit blijkt uit een recente prijsanalyse van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.

Geen grote koopjes meer

In vergelijking met België liggen de prijzen op de Spaanse vastgoedmarkt nog steeds laag, maar de tijden van de grote koopjes lijkt stilaan voorbij te zijn. In het binnenland van Spanje durven de prijzen nog wat zakken, maar aan de Costa's zitten de prijzen onverbiddelijk in de lift.

In 2013 betaalde de Belg gemiddeld 190.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje; in 2014 steeg dat bedrag tot 240.000 euro of een stijging met 26 procent. Wat je voor 240.000 euro krijgt, verschilt sterk van regio tot regio.

Marleen De Vijt, CEO van Azull, licht toe. "Aan de grote trekpleisters zoals de Costa Del Sol of de Costa Blanca koop je voor dat bedrag een bestaande woning of een compact appartement op enkele kilometers van het strand. In de minder gekende regio's, zoals de Costa Calida, vind je voor die prijs nog een ruim en modern pand op nauwelijks een paar meter van het strand.

Interesse blijft

Ondanks de prijsstijging blijven Belgen geïnteresseerd in Spaans vastgoed. Volgens de Spaanse registratiekantoren kochten 815 Belgen een tweede Spaans verblijf tijdens het eerste trimester van 2015 tegenover 747 in hetzelfde trimester vorig jaar.

In vergelijking met andere buitenlanders kopen Belgen zeer gretig in Spanje; alleen Britten, Fransen en Duitsers kopen nog iets meer vastgoed in Spanje.

Uit onderzoek van Azull bij 8000 Belgen die in zijn database staan, blijkt dat Spanje om veel meer redenen in trek is bij de Belg dan om de zogenaamde koopjes. Zo zoekt 85 procent van de Belgen die in Spanje willen kopen de rust en stilte op. De Belg heeft er geen behoefte aan om lange vakanties in zijn Spaans buitenverblijf door te brengen, maar wil er in de meeste gevallen even tussenuit.

De grootste groep kopers is 45 plus en koopt niet alleen voor zichzelf maar ook voor de eigen kinderen en kleinkinderen.

De zware economische crisis waarmee Spanje te kampen kreeg enkele jaren geleden, had ook zijn invloed op de vastgoedmarkt. De Spaanse eigenaars konden hun leningen niet meer terugbetalen en de banken zetten massaal woningen te koop op de markt. Een sterk groeiend aanbod dat gepaard ging met een verminderende vraag was de voedingsbodem voor een sterke prijsdaling. De tijden zijn echter veranderd. Dit blijkt uit een recente prijsanalyse van Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed.In vergelijking met België liggen de prijzen op de Spaanse vastgoedmarkt nog steeds laag, maar de tijden van de grote koopjes lijkt stilaan voorbij te zijn. In het binnenland van Spanje durven de prijzen nog wat zakken, maar aan de Costa's zitten de prijzen onverbiddelijk in de lift. In 2013 betaalde de Belg gemiddeld 190.000 euro voor een vakantiewoning in Spanje; in 2014 steeg dat bedrag tot 240.000 euro of een stijging met 26 procent. Wat je voor 240.000 euro krijgt, verschilt sterk van regio tot regio. Marleen De Vijt, CEO van Azull, licht toe. "Aan de grote trekpleisters zoals de Costa Del Sol of de Costa Blanca koop je voor dat bedrag een bestaande woning of een compact appartement op enkele kilometers van het strand. In de minder gekende regio's, zoals de Costa Calida, vind je voor die prijs nog een ruim en modern pand op nauwelijks een paar meter van het strand. Ondanks de prijsstijging blijven Belgen geïnteresseerd in Spaans vastgoed. Volgens de Spaanse registratiekantoren kochten 815 Belgen een tweede Spaans verblijf tijdens het eerste trimester van 2015 tegenover 747 in hetzelfde trimester vorig jaar. In vergelijking met andere buitenlanders kopen Belgen zeer gretig in Spanje; alleen Britten, Fransen en Duitsers kopen nog iets meer vastgoed in Spanje. Uit onderzoek van Azull bij 8000 Belgen die in zijn database staan, blijkt dat Spanje om veel meer redenen in trek is bij de Belg dan om de zogenaamde koopjes. Zo zoekt 85 procent van de Belgen die in Spanje willen kopen de rust en stilte op. De Belg heeft er geen behoefte aan om lange vakanties in zijn Spaans buitenverblijf door te brengen, maar wil er in de meeste gevallen even tussenuit. De grootste groep kopers is 45 plus en koopt niet alleen voor zichzelf maar ook voor de eigen kinderen en kleinkinderen.