Elektriciteitsfactuur is meer dan verdubbeld tegenover 2007

© iStock

De energieregulator CREG berekende dat elektriciteit tussen 2007 en 2016 met gemiddeld 112 procent is gestegen voor een Vlaams gezin. Hoe komt dat?

Een verrassing is het niet, heel wat Vlamingen voelen aan den lijve dat energie een pak duurder is geworden. Maar regulator CREG heeft het nu ook op zwart op wit berekend: elektriciteit is tussen 2007 en 2016 voor een Vlaams gezin 112 procent duurder geworden. De gemiddelde factuur is met 561,91 euro gestegen tegenover 2007, het jaar waarin de energiemarkt werd geliberaliseerd.

Hogere distributienettarieven

De belangrijkste verklaring voor die prijsstijging zijn de distributienettarieven. Die schoten voor de Vlaamse gezinnen gemiddeld 152 procent de hoogte in. Ook de openbare heffingen gingen omhoog. De energieprijs werd dan weer 30 procent duurder, het transmissietarief 46 procent.

Opmerkelijk: in Wallonië en in Brussel is de elektriciteitsfactuur ook gestegen tegenover 2007, maar veel minder sterk, met respectievelijk 40 en 20 procent. De prijs van elektriciteit daalde zelfs in beide regio’s met ruim 5 procent. De CREG verwijst onder meer naar de afschaffing van de gratis kWh in Vlaanderen.

De aardgasfactuur is tussen 2007 en 2016 wél goedkoper geworden voor de Vlaamse gezinnen. Gemiddeld ging het om een prijsdaling met 5,09 procent of 57,15 euro. De energieprijs daalde, terwijl ook hier de distributienettarieven stegen.

Ook de bedrijven moeten meer betalen voor hun energieverbruik. Ondernemingen die zijn aangesloten op het middenspanningsnet – zoals bedrijven met warmte- en koelinstallaties of zware motoren – zagen hun elektriciteitskosten met 13,9 procent stijgen. In Wallonië steeg de energiefactuur voor bedrijven met 13,9 procent en in Brussel daalde die met net geen 8 procent.

Megafusie moet factuur drukken

Synergieën zijn wel voordelig, maar de impact op de factuur zal beperkt zijn

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil het beheer van het distributienet onderbrengen in één Vlaamse werkmaatschappij. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard dinsdag. Het is onder meer de bedoeling om via de fusie de kosten te drukken, want die distributiekosten zijn een belangrijk onderdeel van de factuur.

De Vlaamse energieregulator VREG wijst er echter op dat de impact van de fusieoperatie op de factuur beperkt zal zijn. Er zijn wel synergievoordelen, maar op de factuur zal daar niet zo heel veel van te merken zijn, vreest de VREG.

Partner Content