Als je een woning koopt is het belangrijk te weten of er erfdienstbaarheden op rusten. Door grondig rond te kijken en informatie in te winnen kan je heel wat te weten komen. Laat de verkoper verklaren welke erfdienstbaarheden er bij zijn weten zijn.

Vraag het aan de verkoper of makelaar

De gemakkelijkste weg om te vernemen of er een erfdienstbaarheid is, is dat na te vragen bij de makelaar die het pand te koop stelt of bij de verkoper zelf. Laat hem zijn verklaring bevestigen in de compromis en in de notariële akte. Als later blijkt dat de verkoper loog, dan kan je een prijsvermindering of zelfs de ontbinding van de koop vragen. Bovendien ben je soms gerechtigd op een schadevergoeding.

Kijk grondig rond

Door bij een bezoek aan de woning of de bouwgrond goed rond te kijken, kan je zelf ook heel wat vaststellen. Er kunnen uiterlijke tekenen zijn van het bestaan van een erfdienstbaarheid. Zo kan er bijvoorbeeld een zichtbaar pad lopen over het perceel waarin je geïnteresseerd bent, kan er een hek in de afsluiting staan of kan je allerhande leidingen zien lopen. Stel je zulke zaken vast, vraag dan aan de verkoper om meer uitleg.

Vraag het aan de buren

Door een gesprek te hebben met de buren kan je eveneens heel wat nuttige informatie inwinnen. Zij zijn mogelijk ook op de hoogte van erfdienstbaarheden en kunnen je ook andere interessante zaken vertellen (bijvoorbeeld over problemen aan het huis, de sfeer in de buurt, ...).

Doe navraag op de gemeente

Ga langs op de gemeente. Ook daar kunnen ze je informatie geven over bijvoorbeeld buurtwegen die er zijn en diens meer.

Bekijk de aankoopakte

Een erfdienstbaarheid kan worden gevestigd via een notariële akte. Wordt het pand verkocht, dan wordt er normaal melding gemaakt van de erfdienstbaarheid. Vraag aan de verkoper of je de notariële akte mag zien waarbij hij het onroerend goed aankocht.

Als je een woning koopt is het belangrijk te weten of er erfdienstbaarheden op rusten. Door grondig rond te kijken en informatie in te winnen kan je heel wat te weten komen. Laat de verkoper verklaren welke erfdienstbaarheden er bij zijn weten zijn.De gemakkelijkste weg om te vernemen of er een erfdienstbaarheid is, is dat na te vragen bij de makelaar die het pand te koop stelt of bij de verkoper zelf. Laat hem zijn verklaring bevestigen in de compromis en in de notariële akte. Als later blijkt dat de verkoper loog, dan kan je een prijsvermindering of zelfs de ontbinding van de koop vragen. Bovendien ben je soms gerechtigd op een schadevergoeding.Door bij een bezoek aan de woning of de bouwgrond goed rond te kijken, kan je zelf ook heel wat vaststellen. Er kunnen uiterlijke tekenen zijn van het bestaan van een erfdienstbaarheid. Zo kan er bijvoorbeeld een zichtbaar pad lopen over het perceel waarin je geïnteresseerd bent, kan er een hek in de afsluiting staan of kan je allerhande leidingen zien lopen. Stel je zulke zaken vast, vraag dan aan de verkoper om meer uitleg.Door een gesprek te hebben met de buren kan je eveneens heel wat nuttige informatie inwinnen. Zij zijn mogelijk ook op de hoogte van erfdienstbaarheden en kunnen je ook andere interessante zaken vertellen (bijvoorbeeld over problemen aan het huis, de sfeer in de buurt, ...).Ga langs op de gemeente. Ook daar kunnen ze je informatie geven over bijvoorbeeld buurtwegen die er zijn en diens meer.Een erfdienstbaarheid kan worden gevestigd via een notariële akte. Wordt het pand verkocht, dan wordt er normaal melding gemaakt van de erfdienstbaarheid. Vraag aan de verkoper of je de notariële akte mag zien waarbij hij het onroerend goed aankocht.