Een offerte vragen aan een aannemer volgens de regels van de kunst

© Thinkstock
Jan Roodhooft Advocaat

Vraag vooraleer je beroep doet op de diensten van een aannemer om een offerte. Je weet dan wat zijn werken je zullen kosten. Zo’n offerte is gratis.

Een offerte van een aannemer kost je niets. De aannemer kan je er geen vergoeding voor vragen ook al doe je achteraf geen zaken met hem. Deed de aannemer meer dan enkel een offerte te maken, dan kan hij wel vragen dat je hem betaalt. Dit is onder andere het geval als je hem om een advies vraagt over een technisch probleem aan je woning.

Een offerte vragen aan een aannemer volgens de regels van de kunst

De situatie is anders als je overeenkomt dat de aannemer je wel een rekening mag sturen voor zijn offerte. Vraag als het gaat om belangrijke werken om een offerte aan verschillende aannemers. Dit laat je toe om hun prijzen te vergelijken.

De aannemer zit er aan vast

Het voordeel van het vragen van een offerte is dat je op voorhand weet hoeveel de aannemer je zal aanrekenen voor zijn werken. De aannemer is immers gebonden door zijn offerte tenzij er sprake is van een duidelijke vergissing of een verkeerde optelling van de deelbedragen. Je komt dan achteraf niet voor verrassingen te staan.

Doe je dat niet, dan kan de aannemer beslissen hoeveel hij je aanrekent. Je kan dan zijn rekening alleen betwisten als ze abnormaal hoog is.

Reageer tijdig

De meeste aannemers beperken hun offerte in de tijd. Wil je op een offerte ingaan, zorg er dan voor dat je tijdig akkoord gaat. Doet je dat niet, dan is de aannemer niet meer gebonden door de prijs die hij aangaf.

Kijk trouwens niet enkel naar de prijs maar ook naar de kleine lettertjes (de algemene voorwaarden) waaronder de aannemer met je in zee wil gaan. (JR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content