De voordelen

1. Meer vrijheid

Huren is de ideale stap als je geen vaste verbintenis wilt aangaan. Als je begint te huren, mag je de eerste twee contracten afsluiten voor een periode van minder dan drie jaar.

2. Goedkoper dan kopen

Huren is meestal goedkoper dan een hypothecaire lening afsluiten. Als je met vrienden samenhokt, kun je naast de huur ook de andere kosten onder elkaar verdelen. Denk aan verwarmingskosten, abonnementskosten voor tv en internet, gezamenlijk boodschappen doen, enzovoort.

3. Geen groot startkapitaal nodig

Zelfs met een hypotheeklening zal je bij een koop meteen een aardige som op tafel moeten leggen. De vereiste eigen inbreng varieert van bank tot bank, maar schommelt meestal rond 20 procent van de aankoopprijs (inclusief alle kosten).

Als je begint te huren, moet je daarentegen 'slechts' een waarborg van twee maanden huur betalen, naast de huur voor de eerste maand natuurlijk.

4. Niet alle kosten voor eigen rekening

Alle kosten bij een aangekochte woning zijn voor eigen rekening. Wanneer je een huis huurt, zijn grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen die nodig zijn door overmacht, ouderdom en normale slijtage voor rekening van de verhuurder.

Als huurder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis. Daarnaast sta je in voor de zogenaamde huurherstellingen. Dat zijn kleine herstellingen die niet te wijten zijn aan overmacht, slijtage of ouderdom. Een schakelaar vervangen of een lekkende kraan dichten zijn maar enkele voorbeelden.

De nadelen

1.'Verspild' geld

Vele mensen zullen het je wellicht al gezegd hebben: 'huren is geld in de vuilbak gooien'. De betaalde huur draagt niet bij tot het verwerven van een eigendom. Een deel van het geld voor de afbetaling van een hypotheek - de kapitaalaflossing - gaat niet verloren, maar draagt bij tot het bekomen van de volledige eigendom van je eigen woning.

2. Afhankelijk van de huisbaas

De huisbaas is vrij om het huurcontract niet te verlengen. Daarom is een goede band met de eigenaar van het pand opportuun.

De meeste verhuurders maken gebruik van een stilzwijgend akkoord. Wanneer een huurcontract door geen van beide partijen drie maanden voor het einde wordt stopgezet, loopt het contract door. Dat is meestal voor een periode van drie jaar. Hou dat zeer goed in de gaten.

3. Niet toekomstgericht

In tegenstelling tot een huis huren, kan je een huis kopen zien als een zekerheid op lange termijn. Het geld dat je investeert in je eigen woonst staat voor een lange tijd vast, maar zal nog van pas komen voor je oude dag. Je kapitaal is hierdoor minder gevoelig aan de wispelturige kuren van de beurs.

4. Geen fiscaal voordeel

Wanneer je geld leent om een woning te kopen, geniet je van een beperkt belastingvoordeel. Dat heb je niet als je een huis huurt.

Huren is de ideale stap als je geen vaste verbintenis wilt aangaan. Als je begint te huren, mag je de eerste twee contracten afsluiten voor een periode van minder dan drie jaar. Huren is meestal goedkoper dan een hypothecaire lening afsluiten. Als je met vrienden samenhokt, kun je naast de huur ook de andere kosten onder elkaar verdelen. Denk aan verwarmingskosten, abonnementskosten voor tv en internet, gezamenlijk boodschappen doen, enzovoort.Zelfs met een hypotheeklening zal je bij een koop meteen een aardige som op tafel moeten leggen. De vereiste eigen inbreng varieert van bank tot bank, maar schommelt meestal rond 20 procent van de aankoopprijs (inclusief alle kosten). Als je begint te huren, moet je daarentegen 'slechts' een waarborg van twee maanden huur betalen, naast de huur voor de eerste maand natuurlijk.Alle kosten bij een aangekochte woning zijn voor eigen rekening. Wanneer je een huis huurt, zijn grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen die nodig zijn door overmacht, ouderdom en normale slijtage voor rekening van de verhuurder. Als huurder ben je verantwoordelijk voor het onderhoud van het huis. Daarnaast sta je in voor de zogenaamde huurherstellingen. Dat zijn kleine herstellingen die niet te wijten zijn aan overmacht, slijtage of ouderdom. Een schakelaar vervangen of een lekkende kraan dichten zijn maar enkele voorbeelden.Vele mensen zullen het je wellicht al gezegd hebben: 'huren is geld in de vuilbak gooien'. De betaalde huur draagt niet bij tot het verwerven van een eigendom. Een deel van het geld voor de afbetaling van een hypotheek - de kapitaalaflossing - gaat niet verloren, maar draagt bij tot het bekomen van de volledige eigendom van je eigen woning.De huisbaas is vrij om het huurcontract niet te verlengen. Daarom is een goede band met de eigenaar van het pand opportuun. De meeste verhuurders maken gebruik van een stilzwijgend akkoord. Wanneer een huurcontract door geen van beide partijen drie maanden voor het einde wordt stopgezet, loopt het contract door. Dat is meestal voor een periode van drie jaar. Hou dat zeer goed in de gaten.In tegenstelling tot een huis huren, kan je een huis kopen zien als een zekerheid op lange termijn. Het geld dat je investeert in je eigen woonst staat voor een lange tijd vast, maar zal nog van pas komen voor je oude dag. Je kapitaal is hierdoor minder gevoelig aan de wispelturige kuren van de beurs.Wanneer je geld leent om een woning te kopen, geniet je van een beperkt belastingvoordeel. Dat heb je niet als je een huis huurt.